Украйна привика руския консул, след като Москва задържа един журналист от нейна държавна медия по обвинения в шпионаж, съобщава Агенция „Франс прес”.

Междувременно, популистки и националистически групи в украинския парламент натиснаха за въвеждане на туристически визи за руснаците в отговор на ареста на Роман Сущенко.

Припомняме, че вчера Украйна отправи предупреждение към гражданите си да не пътуват до Русия или през територията й заради риска от арест и тормоз.

В понеделник Русия обяви, че 47-годишният кореспондент на украинската държавна новинарска агенция „Укринформ”, който обикновено се намира в Париж, е бил арестуван по обвинения в шпионаж. Случаят доведе до допълнителна ескалация на напрежението между двете държави.

Говорителката на Министерството на външните работи на Украйна заяви, че руският консул е бил привикан, за да даде обяснение защо е бил отказан достъп на официални представители на Киев до репортера в ареста в Москва.

„Ние привикахме руския консул за обяснения за това защо те продължават да отказват достъпа до украинския гражданин Сущенко”, обясни говорителката.

Тя допълни, че са изпратили нота до руското външно министерство, до службата за сигурност и омбудсмана по човешките права. Досега отговор не са получили от нито един от тях. „Това е пряко нарушение на човешките права и международното право”, заяви говорителката на украинското външно.

Около 30 украински журналисти обградиха посолството на Москва в Киев в знак на протест срещу ареста на колегата им.

Руската служба за сигурност твърди, че журналистът е служил за военното разузнаване на Украйна и е събирал държавни тайни, които могат да навредят на отбранителната способност на държавата, ако изтекат в чужбина.