Украйна започна днес съвместни военни учения със САЩ и други страни от НАТО, докато напрежението с Русия остава високо заради подкрепяния от Кремъл сепаратизъм в източната част на страната, информира "Франс прес".

В ежегодните военни учения Rapid Trident ("Бърз тризъбец"), които се провеждат в Западна Украйна до 1 октомври, участват около 6 000 войници от 15 страни, се уточнява в изявление на украинското министерство на отбраната.

Ръководителят на ученията бригаден генерал Владислав Клочков подчерта, че ученията са "важна стъпка към европейската интеграция на Украйна".

Украйна вече не вярва на обещанията на Запада и дава пример с РСМ и ЕС

Украйна вече не вярва на обещанията на Запада и дава пример с РСМ и ЕС

Кулеба: Украйна трябва да се научи как да се превърне в гъвкава военна държава като Израел

"Украинската армия, която сдържа руската агресия в продължение на осем години, ще сподели своя уникален боен опит с международните си колеги", добави той.

Ученията започват седмица след като Русия и Беларус проведоха военни учения, включващи 200 000 военнослужещи, едно от най-големите им учения през последните години.

Повече от 13 000 души са убити от избухването на конфликта в източните Донецка и Луганска област през април 2014 г. след анексирането на украински Крим от Русия.

Зеленски не изключва истинска война на Украйна с Русия

Зеленски не изключва истинска война на Украйна с Русия

"Това е най-лошото, което може да се случи, но има такава вероятност"

Най-малко 54 украински войници са убити от началото на годината, в сравнение с общо 50 убити през предходната година. Проруските сепаратисти твърдят, че са загубили повече от 30 бойци от началото на годината.

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия в изпращането на войници и оръжия в подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича.

През април Русия струпа около 100 000 войници по границите на Украйна, което породи опасения от голяма ескалация на продължителния конфликт. Москва по-късно обяви изтегляне.

Кулеба: Байдън гарантира, че САЩ защитават Украйна от руска агресия

Кулеба: Байдън гарантира, че САЩ защитават Украйна от руска агресия

На срещата му с украинския президент Зеленски