Украинският вицепремиер Олга Стефанишина каза, че през последните дни Русия упорито е предлагала на Киев да възобнови мирните преговори, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Имаше публични и непублични опити от различни групи руски официални лица", каза тя в интервю за телевизионния канал France-24. "Украйна никога не се е оттегляла от преговорите. Но като се има предвид тежестта на престъпленията, които Русия извърши на наша територия и продължава да извършва ежемесечно, лостовете за преговори се различават от тези през февруари", каза Стефанишина.

Тя смята, че сега руснаците предлагат преговори за спиране на настъплението на украинските войски. През последната седмица украинската армия започна контранастъпление и освободи десетки населени места в Харковска област, включително стратегически важните Изюм и Балаклея.

"Ние няма да участваме в този сценарий, увери вицепремиерът. Надяваме се, че заедно с нашите партньори ще успеем да реализираме нашата военна и дипломатическа програма и ще бъдем готови за преговори, когато моментът е подходящ за Украйна."

Според нея сегашната ситуация трябва да се използва за деокупация на украинските територии.

"И тогава ще бъдем готови за преговори, които ще се основават не на руски ултиматуми, а на нещо, което не само ще сложи край на войната, но и ще предотврати последваща война на наша земя, когато Русия си възстанови резервите", обобщи Стефанишина.

Преди два дни руският външен министър Сергей Лавров също засегна темата за мирните преговори. "Ние не отказваме преговори, но тези, които отказват, трябва да разберат, че колкото повече забавят този процес, толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас", каза той, имайки предвид президента Путин.

Лавров изтъкна, че по време на разговорите в Истанбул в края на март украинската делегация е направила предложения за споразумение, които са били подкрепени от Русия, но впоследствие Киев се е отказал от постигнатите договорености. Припомняме, през март и април месец се проведоха поредица от срещи между украинската и руската преговорна група без особен резултат, след това преминаха в онлайн формат отново без резултат, докато през май месец съвсем замряха.

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

То е било договорено от Дмитрий Козак