Само за изминалото денонощие украинската армия е успяла да изтласка руските сили от повече от 20 населени места. Сега тече процес за установяване на пълен контрол, както и "мерки за стабилизиране", съобщиха от украинския Генерален щаб, цитирани от УНИАН.

Руската армия съсредоточава усилията си върху установяване на контрол над Донецка област, задържане на окупираните територии и спиране на настъплението на украинските войски. Руските сили продължават да обстрелват украинските позиции, да провеждат въздушно разузнаване и се опитват да възстановят загубените територии", съобщиха от украинския Генералния щаб.

След успешното настъпление на въоръжените сили на Украйна руската армия е претърпяла значителни загуби в жива сила. "810-а отделна бригада на морската пехота (дислокирана в Севастопол) е загубила почти 85% от личния си състав. Останалите военнослужещи се намират в изключително ниско морално-психологическо състояние, масово отказват да се върнат в зоната на бойните действия", казва украинското командване.

Руската армия напуска и места на дислокация в Луганска област, придвижвайки се дълбоко в региона или на територията на Русия, каза ръководителят губернаторът на областта Сергей Гайдай.

Според него прибързаната евакуация се дължи на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна.

"В Луганска област руските военни със семействата си напуснаха Сватово, като там са останали само войници от т.нар. "народно опълчение" от местните жители. Окупационните власти потвърждават информацията за движението на военни и колаборационисти дълбоко в Луганска област. Освен това някои преминават направо към територията на Русия", написа Гайдай в своя канал в "Телеграм".

Евакуацията е неорганизирана, всеки се евакуира самостоятелно, казва губернаторът.

Думите му косвено се потвърждават от изявлението на граничното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, което съобщи, че за денонощие границата са пресекли над 17 хиляди жители на териториите, контролирани от ДНР и ЛНР. От началото на миналата седмица в Русия са влезли 116 000 души.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват дълги опашки от автомобили по пътищата, водещи към Русия.

Според Гайдай хората напускат дори Луганск и Алчовск, превзети през 2014 г. Тази информация засега няма как да бъде проверена в условията на война.

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Украинската армия не се отказва да атакува

Водоснабдяването в Харков е възстановено, заработиха метрото и наземният транспорт, които бяха спрени предишния ден заради удари на руските военни по Харковската ТЕЦ, съобщи кметът Игор Терехов.

В неделя вечерта започнаха прекъсвания на тока в различни региони на Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че в резултат на руските удари по топлоелектрически централи и друга критична инфраструктура Харковска и Донецка области са останали изцяло без електричество, а частично без ток са останали Запорожка, Днепропетровска и Сумска области.

В резултат на нощния обстрел от руска страна на жилищна сграда в Новобаварския квартал на Харков един човек е убит, двама са ранени. Това съобщи кметът на Харков Игор Терехов.

"Самата сграда е частично разрушена", написа той в канала си в "Телеграм".

Ръководителят на областната администрация на Харковска област Олег Синегубов на свой ред добави, че става дума за пететажна жилищна сграда.

"Тази нощ, около полунощ, врагът нанесе ракетен удар, преди това от системата за противовъздушна отбрана С-300, по Новобаварския квартал на Харков. Пететажна жилищна сграда е частично разрушена", каза той.

Руските военни, които през последните дни претърпяха голямо поражение в района на Харков, все още не са коментирали обвиненията на украинските власти.

Британското разузнаване: Влошава се доверието на войниците към висшето военно ръководство в Русия

Британското разузнаване: Влошава се доверието на войниците към висшето военно ръководство в Русия

Русия не успява да поправи мостовете над Днепър.