200 дни от нашата съпротива. Най-важното, а следователно и най-трудното предстои. Искам да посветя това обръщение на тези, които са пред мен. И на когото му е най-трудно сега, защото прави най-важното.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във "Фейсбук".

Това са всички защитници на Украйна. Всички, които смело стояха 200 дни и затова стои Украйна. Силни са и затова сме свободни. Несломими са и затова сме независими.

Нашите бойци, които героично сдържаха врага, сега не се сдържат. Гонят окупатора на север, юг и изток. Във всички посоки, но движение само в една посока - напред и към победата, каза той.

Зеленски обяви: Руската армия бяга

Зеленски обяви: Руската армия бяга

Според украинския премиер Денис Шмигал щетите в Украйна до 10-и септември възлизат на над 340 милиарда долара.

Дори през непрогледния мрак Украйна и цивилизования свят ясно виждат тези терористични актове, заяви още той. Умишлени и цинични ракетни удари по гражданска критична инфраструктура. Без военни съоръжения. Областите Харков и Донецк бяха отцепени.

В Запорожие, Днепропетровск и Суми има частични проблеми с електрозахранването, каза той като приложи и видео към тази част от изявлението си.

Русия удари с ракети и енергийната система на Украйна?

Русия удари с ракети и енергийната система на Украйна?

Според кмета на Харков Русия е нанесла удар по инфраструктурен обект в Харковска област

Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето "приятелство и братство". Но историята ще постави всичко на мястото си. И ще сме с газ, светлина, вода и храна.. и БЕЗ вас!, заяви още държавният глава, като се обърна към Русия и руснаците.

Припомняме, че в неделя руският външен министър Сергей Лавров свързва липсата на преговори с позицията на Украйна и подкрепящите я западни държави.

Русия не се отказва от преговорите с Украйна, но протакането на процеса ще затрудни Киев да постигне споразумение с Москва, заяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар за предаването "Кремъл. Путин". Заявката за преговори идва на шестия ден, след като украинската армия започна контраофанзивата си в Харковска област, където явно постига успехи.

Външният министър на Русия припомня, че позицията на Русия по въпроса за преговорите с Украйна е била изложена от президента Владимир Путин на среща с ръководството на Държавната дума и ръководителите на фракции, съобщава ТАСС.

"Ние не се отказваме от преговорите, но тези, които отказват, трябва да разберат, че колкото по-дълго протакат този процес, толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас", каза той.

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

По думите му Русия не се отказвала от преговори с Украйна