И без това ниското доверие на войските във висшето военно ръководство на Русия вероятно ще се влоши още повече след отстъплението в Храковска област, коментира британското разузнаване в ежедневния си доклад, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Поради украинската офанзива Русия е изтеглила войските си от Харковска област на запад от река Оскол, оставяйки само изолирани огнища на съпротива в този сектор, според същия доклад. От сряда насам Украйна си върна територия, която е поне два пъти по-голяма от Голям Лондон.

На юг, близо до Херсон, Русия се опитва да премести резерви през река Днепър към фронтовите линии.

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

По думите му Русия не се отказвала от преговори с Украйна

Понтонният мост, който руската страна започна да строи преди повече от две седмици, остава незавършен; Украинската далекобойна артилерия удря всички преминавания на Днепър толкова често, че Русия не може да поправи повредените пътни мостове.

Успехите на украинските войски имат сериозни последици за цялата руска операция. По-голямата част от руските сили в Украйна вероятно са принудени да дадат приоритет на спешната организация на отбраната на вече завзетите територии.

Движението на руските войските не е контролирано изтегляне - те спешно бягат от югоизточната част на Харковска област, за да избегнат обкръжаване около Изюм. Украинските успехи не се ограничават само до района на този град, като според съобщенията те са превзели и Велики Бурлук на 10 септември, което би поставило украинските сили на 15 км от международната граница. Освен това украински войски са проникнали на някои места в руските линии на дълбочина до 70 км и са завзели над 3000 кв. км територия през последните пет дни от 6 септември насам - повече територия, отколкото руските сили са завзели при всичките си операции от април насам.

Украйна вероятно ще превземе самия град Изюм през следващите 48 часа, ако това не е станало вече, като това би било най-значимото украинско военно постижение след спечелването на битката за Киев през март, коментират от Института за изследване на войната.

Зеленски към руснаците: Студът и гладът не са по-страшни от вашето братство

Зеленски към руснаците: Студът и гладът не са по-страшни от вашето братство

Нашите воини гонят врага навсякъде в Украйна, заяви президентът