Украйна се е подготвила за пускането на газопровода "Северен поток 2". Това обяви в интервю за изданието "Украинская неделя" Андрей Коболев, ръководител на държавната петролно-газова компания "Нафтогаз Украйна".

"Ако се вгледате в цифрите това лято, благодарение на нашите подземни хранилища и благодарение на пълната интеграция в европейската газотранспортна система, ще имаме баланс на енергийните ресурси и ще ги получим на справедлива цена", отбеляза той.

Германия разглежда четири варианта за "Северен поток 2"

Германия разглежда четири варианта за "Северен поток 2"

Проектът е "ябълка на раздора" между Германия и САЩ

Коболев призна, че заради пускането на газопровода Украйна рискува да загуби приходи от транзит и "компонента на сигурността", но в същото време увери, че няма да има недостиг на газ в страната.

"На газовия пазар сме относително защитени и дори реекспортираме газ от подземни хранилища. Но на пазара на електроенергия сега сме зависими от вноса от Беларус. Ако утре по някаква причина доставките от там спрат, страната може да очаква мащабни прекъсвания на тока", добави шефът на "Нафтогаз".

Доклад на САЩ: Европейските компании се разбягват от "Северен поток 2"

Доклад на САЩ: Европейските компании се разбягват от "Северен поток 2"

Заради заплаха от американски санкции

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби от крайбрежието на Русия, по дъното на Балтийско море, до бреговете на Германия. Капацитетът ще бъде 55 млрд. куб. метра газ годишно.

На неговото изпълнение се противопоставят САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ за Европа, както и Украйна, Полша, Литва и Латвия, които наричат ​​проекта политически.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции срещу газопровода, в резултат на което швейцарската компания Allseas спря да полага тръбите. Работата продължи година по-късно: през декември 2020 г. руският кораб "Фортуна" положи 2,6 км тръби в германските води. В резултат на това, според оператора на проекта Nord Stream 2 AG, около 148 км от тръбопровода са останали недовършени от общата дължина на двете му тръби от 2 460 километра: 120 в датските води и 28 в Германия.

Обвиниха Байдън в бездействие за "Северен поток 2"

Обвиниха Байдън в бездействие за "Северен поток 2"

Завършването на газопровода ще е огромна геополитическа победа за Русия