Нигерия, Сенегал и Алжир критикуваха усилията на Украйна да привлече чуждестрани бойци, за да се противопостави на руската инвазия, информира "Дойче Веле". Според германската медия на призва ще се отзоват доброволци, ако са сигурни, че дори да загинат семейството им ще бъде "добре осигурено". Те са реагирали на апела на президента на Украйна Володимир Зеленски, който миналата седмица призова съмишленици да се бият в защита на страната му срещу руската инвазия.

Според Райън Къмингс, директор на Signal Risk, базирана в Южна Африка консултантска компания за управление на риска за сигурността, президентът Зеленски може да се възползва от тежките социално-икономически условия в Африка, за да примами африканските бойци в Украйна.

Той каза, че като награда може да се възприеме предоставянето на украинско гражданство или осигуряването на някаква форма на финансова компенсация за участие в конфликта на страната на Украйна.

Въпреки това някои африкански страни решително осъдиха призива на Украйна към техните граждани да се присъединят към "международния легион" срещу руската инвазия.

В понеделник Нигерия издаде предупреждение в "Туитър" към своите граждани, че няма да толерира заминаването на наемници, които да се бият срещу руските войски.

Министерството на външните работи на Нигерия заяви, че страната няма да позволи на своите граждани да заминат доброволно като наемници.

Според нигерийския всекидневник The Guardian миналата седмица повече от 100 млади мъже са регистрирали интерес да се бият за Украйна в посолството на страната в Абуджа.

Сенегал също изрази недоволството си от правителството на Украйна, заявявайки, че най-малко 36 души в Сенегал са готови да се изправят срещу руските сили.

Министерството на външните работи на Сенегал заяви, че е изненадано да научи, че посолството на Украйна в Дакар е публикувало на страницата си във "Фейсбук" призив чуждестранни граждани да се присъединят към армията на Украйна.

Чехия разреши на своите граждани да се бият на страната на Украйна

Чехия разреши на своите граждани да се бият на страната на Украйна

Литва по-рано направи същото

В изявление правителството на Сенегал разкритикува инициативата и предупреди своите граждани, че набирането на доброволци, наемници или чуждестранни бойци на сенегалска земя е незаконно.

Въпреки че тогава посолството на Украйна в Сенегал изтри публикацията във "Фейсбук", желанието на някои млади африканци да се бият в Украйна повдига въпроси относно техният социален профил и мотивация.

Сенегал, който поддържа широки политически и военни връзки с Русия, беше една от 17-те африкански държави, които се въздържаха от гласуване по резолюцията на ООН от 2 март, осъждаща агресията на Русия и призоваваща за прекратяване на сраженията.

Алжир, друг купувач на руска военна техника, също призова Украйна да се откаже от опитите за привличане на бойци от арабската страна. Неговото правителство също запази мълчание относно нахлуването на Русия в Украйна.

Украинският президент обяви създавнето на "международен легион" от добровлци, готови да се бията за страната му, като доброволците трябва да се обръщат към военните аташета на украинските посолства по света.

Създадоха спецотдел към разузнаването на Украйна за международния легион

Създадоха спецотдел към разузнаването на Украйна за международния легион

Вече бил започнал да изпълнява задачи