Украйна ще получи 500 млн. евро от ЕС в подкрепа на стабилизирането на държавния бюджет.

Това съобщи премиерът на Украйна Денис Шмигал, който бе на работно посещение в Белгия. Украинският министър-председател и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел дадоха и пресконференция след заседанието на Съвета за асоцииране ЕС-Украйна в Брюксел.

Подписани са общо пет споразумения, които приближават Украйна към присъединяване към Европейския съюз и допринасят за устойчивостта на държавата във войната срещу руския агресор.

Едно от тези споразумения е за предоставяне на бюджетна подкрепа на Украйна на стойност 500 млн. евро.

"Средствата са целеви и ще бъдат използвани за осигуряване на жилища за вътрешно разселените лица, както и за подпомагане на дребните земеделски стопани, за да могат те да продължат и развият бизнеса си", пише той.

Украйна подписа и споразумение за участие в програмата на ЕС за митническо сътрудничество.

"След подписването на днешното споразумение Украйна ще се присъедини към програмата за митническо сътрудничество с бюджет от почти 1 милиард евро. Това ще подобри уменията на нашите митнически служители и ще им позволи да участват в разработването и използването на европейските електронни системи", пише Шмигал.

Освен това Украйна подписа споразумение за участие в програмата на ЕС за сътрудничество в областта на данъчното облагане.

"Сега Държавната данъчна служба на Украйна ще може да обменя информация с колегите си от ЕС. Съществува възможност за използване на съвременни европейски информационни системи в областта на данъчното облагане", заяви ръководителят на правителството.

Подписано бе и споразумение, благодарение на което Европейската комисия ще увеличи бюджета за безвъзмездни средства за Украйна със 122 млн. евро.

"Това ще осигури финансирането на приоритетни за Украйна проекти и ще ускори получаването им, тъй като безвъзмездните средства могат да се предоставят директно на държавните органи, местните власти и обществените организации", пише Шмихал.

Освен това беше подписано споразумение за участието на Украйна в програмата на ЕС "Цифрова Европа" (2021-2027 г.).

"Това е част от цифровата безвизова виза с ЕС. Програмата "Цифрова Европа" разполага с бюджет от 7,5 млрд. евро за разработване на проекти в пет области: суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения, осигуряване на широко използване на цифровите технологии в икономиката и обществото", обяснява премиерът.