Европейската комисия трябва да одобри следващата седмица законово предложение за използване на приходите от замразени руски активи, но резервите на Франция, Германия и Белгия означават, че Украйна няма да получи парите скоро. Това прогнозираха официални лица и дипломатически източници, цитирани от "Ройтерс".

Проектозаконът се очаква на 12 декември - два дни преди последната за годината среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на ЕС. Заложени на карта са милиарди от така необходимата финансова и военна помощ за Киев, както и напредъкът на кандидатурата на Украйна за еврочленство.

Перспективата за унгарско вето и споровете за бюджета между държавите от ЕС натежават върху шансовете за споразумение, което би дало тласък на Украйна, изтощена да се сражава срещу руската инвазия през втората зима на войната.

Освен това Киев няма да получи бързо добри новини, ако получи право на постъпленията, получени от замразените руски активи, смятат дипломати и служители от Брюксел.

ЕК работи върху използването на руски активи за Украйна

ЕК работи върху използването на руски активи за Украйна

Но все още се уточняват детайли, каза фон дер Лайен

ЕС твърди, че е замразил руски активи на стойност около 21,5 милиарда евро, а още 300 милиарда евро от средствата на руската централна банка са блокирани в блока и Г-7.

Около 125 милиарда евро от последната сума се държат от белгийската компания Euroclear. Белгия - държава от ЕС, но не и член на Г-7 - изчисли, че ще събере 2,3 милиарда евро данъци върху тези средства в периода 2023-24 г. Тя уверява, че ще използва тези приходи, за да помогне на Украйна.

Предложението на Комисията следващата седмица ще има за цел да въведе стандартни правила за боравене с такива активи във всички държави от ЕС. За приемането му обаче ще е необходима единодушната подкрепа на 27-те страни членки.

Предложението ще изясни правните задължения на участващите институции, а също ще им възложи да оставят замразените руски активи настрана.

Замразените активи на Банката на Русия ще бъдат върнати след края на войната

Замразените активи на Банката на Русия ще бъдат върнати след края на войната

Средствата не могат да бъдат прехвърлени към Украйна

Най-важното обаче е, че няма да има пряко предложение за прехвърляне на нови постъпления от тези активи в бюджета на ЕС, разкриха служителите, позовавайки се на рискове от съдебни спорове, въпроси за управлението и критики от страна на Европейската централна банка.

Въпреки че не се очаква лидерите на страните от ЕС да дадат окончателното си одобрение на предложението на срещата на върха, те вероятно ще възложат на своите правителства да работят повече по него. Тъй като Германия и Франция имат сериозни опасения по въпроса, скоро не се очаква постигане на споразумение.

"Група държави членки все още имат правни притеснения", заяви високопоставен дипломат от ЕС и добави, че прехвърлянето на средствата към централните хазни на ЕС не е "нещо, което очаквам да се случи в близко бъдеще".

Белгийски служител счита повече като декларация за намерение, отколкото за конкретна формула, призива на Г-7 от сряда за "решителен напредък" към подкрепа на Украйна чрез неочаквани печалби на компании, държащи блокирани руски суверенни активи.

Ако опитът със санкциите на Г-7 срещу вноса на руски петрол и диаманти трябваше да служи като ориентир, то съгласуването на такива мерки и въвеждането им ще отнеме седмици, ако не и месеци.

ЕС се надява да напредне в преговорите за използване на руски активи за Украйна

ЕС се надява да напредне в преговорите за използване на руски активи за Украйна

Финансовите министри от Г-7 изчислиха, че активи на стойност 280 милиарда долара са били замразени