Юристи на Европейската комисия (ЕК) стигнаха до заключението, че активите на Банката на Русия, замразени в ЕС, ще трябва да бъдат върнати на Русия след края на конфликта в Украйна, Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на вестник Die Welt.

Активите на Банката на Русия не могат просто да бъдат прехвърлени към Украйна, твърдят експерти от ЕК. Има политическа воля, но правните бариери са високи. Европейската комисия стига до отрезвяващото заключение, че замразените активи не могат да бъдат пипани, тъй като някога, когато войната свърши, те ще трябва да бъдат върнати на Русия, информира вестникът.

Друго предложение от ЕК е замразените активи на Банката на Русия да се инвестират в европейски държавни облигации и лихвите да се използват за плащания към Киев. В същото време правната служба на ЕС все още не е намерила отговор на въпроса какво да прави, ако ЕС загуби тези средства в определена ситуация, пише вестникът. Действията в такъв случай все още трябва да бъдат изяснени, пише още Die Welt.

ЕС търси начин да използва замразените резерви на Руската централна банка

ЕС търси начин да използва замразените резерви на Руската централна банка

Размерът на замразените резерви е около 300 млрд. долара