Военното положение и мобилизацията в Украйна се удължават с 90 дни, считано от 23 август до 21 ноември. Това гласува днес Върховната рада на Украйна по предложението на президента Володимир Зеленски, внесено на 12 август.

За последен път военното положение в Украйна беше удължено с 90 дни на 22 май, а за първи път беше въведено на 24 февруари, когато Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна.

Върховната рада прие на второ четене и като цяло законопроекта, който има за цел да подобри и оптимизира процедурата и механизма на принудително отчуждаване и конфискация на имущество при военно положение.

УИНАН съобщава, че 278 депутати са гласували за решението.

Законът е приет с цел укрепване на икономическата сигурност, защита на суверенитета, териториалната цялост и интегритета на държавата от въоръжената агресия на Русия.

Според обяснителната бележка към документа инициативата има за цел да осигури спешна реакция от страна на местните и централните власти по отношение на запазването и използването на отбранителните предприятия в интерес на държавата и да предотврати тяхното унищожаване или завземане от врага.

На военните администрации по места се предоставя правото да реагират незабавно и спешно да представят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна въпроси, свързани с отбранителни предприятия с недържавна собственост.

Предложената процедура ще позволи решенията да се вземат бързо, пише още УНИАН, което означава и че ще се ускори преминаването на промишлеността към военни релси.

Зеленски подписа закон за принудително изземване на руски имоти в Украйна

Зеленски подписа закон за принудително изземване на руски имоти в Украйна

Имуществото ще се конфискува без никакво обезщетение