Контролираният от Русия Луганск е атакуван два пъти в рамките на три часа късно вечерта на 27 май. Това казаха официални лица, предаде "Ройтерс".

Изглежда, че и при двата удара са избухнали пожари. Украйна не направи официален коментар по двата инцидента.

Леонид Пасечник, назначен от Русия губернатор на Луганска област, каза, че първата атака е била около 21 часа и е направен с касетъчни боеприпаси. Пасечник посочи, че в резултат на атаките са избухнали пожари, а информацията на жертви все още се изяснява. По информация на руската агенция ТАСС, която се позовава на службите за спешна помощ, има ранени.

Украински медии и военни блогъри публикуваха снимка на това, което описаха като голям пожар в града. Руското външно министерство съобщи, че вторият удар е бил около полунощ в същия район.

Родион Мирошник, специален посланик на министерството, каза, че жителите на града са чули две експлозии в един и същ квартал.

В канала си в Telegram Мирошник написа, че "не може да се изключи, че вторият удар е настъпил на мястото, където спасителните екипи се справят с последствията от предишната ракетна атака".

Според украинските новинарски издания целта на втория удар е било летище и публикуваха видео на пожар, разпространяващ се в широк район.

Украинските военни са предприели най-малко три атаки срещу Луганск и близките райони през последните седмици, насочени главно към складове за съхранение на гориво.

Русия анексира района на Луганск няколко месеца след нахлуването си през февруари 2022 г., заедно с Донецк, Запорожие и Херсон, въпреки че не контролира напълно нито един от тях.

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим