Председателят на парламента на Украйна изрази съболезнования на потомците на поляци, избити от украински националисти през Втората световна война - жест, който вероятно ще намали напрежението между съюзниците преди 80-ата годишнина от убийствата, съобщава "Ройтерс".

Полша се превърна в един от най-верните съюзници на Украйна, откакто руските сили нахлуха в страната през 2022 г.

Въпреки това Волинското клане, в което според историците са загинали десетки хиляди поляци, продължава да тегне над отношенията между двете страни, особено преди годишнината на 11 юли от един от най-кървавите дни от поредицата убийства, които са се състояли от 1943 до 1945 г.

"Разбираме болката ви след загубата на вашите близки", заяви председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук в реч пред Сейма - долната камара на полския парламент.

Полша иска от Украйна истината за Волинското клане

Полша иска от Украйна истината за Волинското клане

Горчиви забележки по отношение на болезненото минало

"На всички семейства и потомци на жертвите на събитията във Волиния изразявам своето искрено съчувствие и благодарност за съхраняването на паметта на техните предци".

Думите на Стефанчук идват след необичаен публичен спор между съюзниците относно клането.

В интервю, публикувано миналия петък, говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина заяви, че украинският президент Володимир Зеленски трябва да се извини и да поиска прошка за събитията във Волиния.

Това предизвика гневен отговор от украинския посланик във Варшава, но впоследствие той увери, че Киев е "отворен за диалог".

Други полски официални лица също се опитаха да установят по-дипломатичен тон по отношение на позицията на Полша.

Украйна ще предостави специални права на полските граждани

Украйна ще предостави специални права на полските граждани

Това се разглежда като символичен жест

"На прав път сме и тази реч още веднъж свидетелства за сближаване на позициите ни", коментира полският външен министър Збигнев Рау след появата на Стефанчук в парламента.

През 2013 г. полският парламент призна клането, извършено от Украинската въстаническа армия (УВА) по време на Втората световна война, като "етническо прочистване, носещо белезите на геноцид".

Украйна не приема това твърдение и често говори за събитията във Волиния като за част от конфликт между Полша и Украйна, засегнал и двете страни.

Полски историци твърдят, че до 12 000 украинци също са били убити при полските ответни операции.