САЩ разположиха тази седмица усъвършенствана система за противовъздушна отбрана и десетки войници, за да защитят Израел от ирански балистични ракети, но няма нищо подобно на това ниво на помощ за Украйна, въпреки че тя ежедневно е изправена пред руски дронове, ракети и бомбени атаки, пише "Политико".

В Киев това се определя като двоен стандарт.

"Ако съюзниците заедно свалят ракети в небето на Близкия изток, защо все още няма решение за сваляне на дронове и ракети над Украйна?" Украинският президент Володимир Зеленски попита миналия месец .

Когато американските и британските системи за противовъздушна отбрана и изтребители помогнаха за свалянето на стотици ирански ракети на 1 октомври, външното министерство на Украйна каза : "Ние призоваваме съюзниците на Украйна да защитават украинското въздушно пространство със същата решителност и без колебание от руските ракетни и безпилотни атаки , признавайки, че човешкият живот е еднакво ценен във всяка част на света."

Зеленски: Светът разполага с необходимото, за да спре всякакви ракети и дронове

Зеленски: Светът разполага с необходимото, за да спре всякакви ракети и дронове

Президентът на Украйна осъди в неделя атаката на Иран срещу Израел

Съюзниците също се намесиха през април.

Причината, поради която САЩ действат смело в Израел и предпазливо в Украйна, е ясна: Русия е въоръжена с ядрени оръжия, а Иран не.

"Трудният отговор, който украинците може да не искат да чуят, но за съжаление е верен, е, че можем да поемем риска да свалим ирански ракети над Израел, без да предизвикаме пряка война с Техеран, която може да доведе до ядрена война", старши помощник в Сената на САЩ, който работи за политиката в Украйна каза на POLITICO. "Има много по-голям риск да опитате това с Русия."

Двама служители на администрацията на Байдън, говорейки при условие за анонимност, за да обсъдят въпроса откровено, изразиха същото мнение.

Марк Рюте: НАТО не се страхува от Русия!

Марк Рюте: НАТО не се страхува от Русия!

Алиансът трябвало да спре Путин в Украйна

Изпращането на американски сили над Украйна, за да свалят руски ракети, може да предизвика директен военен сблъсък между двете най-големи ядрени сили в света на фона на най-голямата война в Европа от Втората световна война насам - с потенциално апокалиптични последици. Докато в Близкия изток САЩ могат да свалят ракети над Израел, без да предизвикат война с ядрено въоръжен противник.

Иран е обработил ядрен материал до нива, близки до оръжейни, но не се е опитал да създаде атомна бомба.

"Тъжно е да гледаш на всичко това като обикновен гражданин на Украйна - когато в споразумение за предотвратяване на ескалация от страна на Москва, твоята страна и граждани са пожертвани", каза Микола Белиесков, научен сътрудник в Украинския национален институт за стратегически изследвания.

Отдавна има активно — но отдалечено — съюзническо участие, когато Русия атакува Украйна.

Президентът на Израел обясни защо Украйна не може да получи ПВО

Президентът на Израел обясни защо Украйна не може да получи ПВО

Иран представлявал заплаха за световния ред, смята Ерусалим

"Съюзниците обикновено ни сигнализират за придвижване на руски бомбардировачи към огневи позиции. Те ни уведомяват кога и къде руснаците подготвят атака", каза Юрий Игнат, действащ говорител на украинските военновъздушни сили.

Веднъж предупредени, хиляди войници от разузнавателни, комуникационни и мобилни части за противовъздушна отбрана влизат в действие.

Руски безпилотни самолети са се отклонявали и над Полша, и над Румъния. Двете страни - членки както на ЕС, така и на НАТО - са вдигали самолети в отговор, но досега само са наблюдават руските оръжия, без да ги свалят.

Напук на НАТО Полша иска да сваля руски ракети над Украйна

Напук на НАТО Полша иска да сваля руски ракети над Украйна

"Членството в НАТО не надделява над отговорността на всяка страна за защитата на собственото си въздушно пространство"

Киев иска Полша и Румъния да се намесят активно, както в собственото си въздушно пространство, така и над Западна Украйна. Киев и Варшава се съгласиха да обсъдят възможността в скорошно споразумение за взаимна сигурност, но засега Полша не променя политиката си.

Варшава даде да се разбере, че няма да действа без пълната подкрепа на целия алианс на НАТО, а полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш каза, че такава подкрепа липсва. Той добави, че Вашингтон също е посочил, че не иска ескалация на конфликта с Русия.

Киев се надява, че свалянето на ракети и безпилотни самолети над Украйна в крайна сметка ще бъде договорено, точно както западната артилерия, танкове, ракети и бойни самолети в крайна сметка бяха предадени въпреки по-ранните опасения, че това ще пресече червените линии на руския президент Владимир Путин.

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Относно годишните доклади на отдела за правата на човека в страните

Все пак обвиненията за предполагаем двоен стандарт отразяват по-широко разочарование в Украйна, че администрацията на Байдън не прави достатъчно, за да помогне на Киев да спре руските атаки. Това включва бавни по-големи продажби на оръжия и предотвратяване на Украйна да използва американски боеприпаси с голям обсег, за да ударя по руска територия.

"Има още много, което САЩ могат да направят, за да помогнат на Украйна в борбата им срещу Русия", каза Шелби Магид, заместник-директор на Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Американски служители признаха, че са наясно с нарастващото разочарование в Украйна, но казаха, че работят върху нови доставки на оръжия, които се надяват да разсеят тези опасения.

Украйна се надява на покана за НАТО, преди Байдън да напусне Белия дом

Украйна се надява на покана за НАТО, преди Байдън да напусне Белия дом

Според Киев това ще е силен политически сигнал