Полша и съседните на Украйна страни са "отговорни за защитата на собственото си въздушно пространство" въпреки съпротивата на НАТО. Това заяви полският външен министър Радослав Сикорски в интервю за "Файненшъл таймс", съобщава "Киев индипендънт".

Руски дронове и ракети и преди са навлизали във въздушното пространство на Полша по време на атаки срещу Украйна. Въпреки това полския премиер Доналд Туск заяви, че съюзниците на Варшава са посъветвали правителството да прояви сдържаност, когато се занимава с неустановени нарушения на въздушното пространство.

"Членството в НАТО не надделява над отговорността на всяка страна за защитата на собственото си въздушно пространство - това е наше собствено конституционно задължение", подчерта Сикорски.

"Аз лично съм на мнение, че когато вражески ракети са напът да навлязат в нашето въздушно пространство, би било законна самозащита да ги свалим, защото след като преминат в нашето въздушно пространство, има голям риск отломки да наранят някого".

Полша иска НАТО да сваля руските ракети над Украйна

Полша иска НАТО да сваля руските ракети над Украйна

Аргумент е нарушеното въздушно пространство на членка на Алианса

В началото на юли Украйна и Полша подписаха двустранно споразумение за сигурност, което включваше ангажимент от двете страни да проучат "осъществимостта на евентуално прехващане във въздушното пространство на Украйна на ракети и дронове, изстреляни към територията на Полша, следвайки необходимите процедури, договорени от участващи държави и организации".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на свой ред беше скептичен към тази точка от споразумението, като предупреди, че тя излага Алианса на риск "да стане част от конфликта".

Сикорски започна да настоява за правото на Полша да сваля въздушни цели, след като се появиха твърдения, че руски дрон е прекосил границата на страната при атака срещу Украйна на 26 август. Министърът изтъкна, че рискът от жертви в Полша се увеличава, колкото по-близо са ракетите до целта си при прехващане, така че е по-добре да ги свалят на по-голяма височина над Украйна.

Повечето поляци смятат, че полската армия трябва да сваля руски дронове, които навлизат в полското въздушно пространство по време на въздушни атаки срещу Украйна. Това сочи проучване, публикувано на 1 септември от полския вестник Rzeczpospolita.

Украйна моли Полша да пази част от небето ѝ

Украйна моли Полша да пази част от небето ѝ

Подкрепа срещу руската агресия

През март руска ракета навлезе в полското въздушно пространство по време на масирана въздушна атака срещу Украйна, като остана в полското въздушно пространство за 39 секунди.

При друг инцидент на 15 ноември 2022 г. ракета прелетя над полска територия по време на руски удар и уби двама цивилни.

Полските следователи впоследствие заключиха, че това е заблудена украинска ракета земя-въздух, изстреляна, за да осуети руска атака.