НАТО все още не е постигнало споразумение за това военните на съюзниците да свалят руски ракети, докато летят над Украйна, но такова споразумение е възможно. Аргумент в полза на това може да бъде, че Русия няколко пъти е нарушила суверенното въздушно пространство на Полша с ракетите си.

Това заяви в събота полският президент Анджей Дуда.

Той направи изявлението по време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски и премиера на Литва Ингрида Шимоните, съобщава "Укринформ".

Полша отрече всякакво участие във взривяването на "Северен поток"

Полша отрече всякакво участие във взривяването на "Северен поток"

Варшава отрича да е била в сговор с украинските власти

Въпросът за страните от НАТО, които свалят руски ракети, докато летят над територията на Украйна, остава "червена линия" за много от съюзниците, но дискусиите по този въпрос продължават в Алианса, каза Дуда.

Той добави, че въпросът е бил повдигнат по време на разговори в събота с президента и министър-председателя на Украйна, Володимир Зеленски и Денис Шмигал.

Именно Варшава е тази, която първа е повдигнала въпроса за това, че военни от членки на НАТО са унищожили руски ракети, прелитащи над Украйна, по време на срещата на държавните глави в Париж този февруари. Освен това оръжията за тази задача ще бъдат разположени на територията или въздушното пространство на НАТО.

Този въпрос се обсъжда вече почти година, каза полският президент.

"Надявам се, че членовете на НАТО в крайна сметка ще бъдат убедени в необходимостта от този ход", добави Дуда.

Той каза, че аргумент в полза на подобно решение може да бъде, че "Русия е нарушила въздушно пространство на НАТО над Полша с ракети най-малко в два случая".

Полша ще произведе 48 пускови установки за "Пейтриът"

Полша ще произведе 48 пускови установки за "Пейтриът"

Сделката е на стойност 1,23 милиарда долара

"Само този факт би показал, че подобни действия биха били легитимни", заяви Дуда.

Киев отдавна призовава Варшава и НАТО да се съгласят да свалят руските ракети, докато все още летят над Западна Украйна.