В украинската държавна компания "Укрспецекспорт" смятат, че информациите относно връщането на Украйна от страна на Хърватия на четири отремонтирани изтребители МиГ-21 заради неизправности са проява на "нелоялна конкуренция" от страна на Русия. Това обявиха от пресслужбата на компанията, цитирани от украински медии.

По-рано хърватският вестник "Ютарни лист" съобщи, позовавайки се на източник от хърватското военно министерство, че Хърватия възнамерява да върне изтребителите, които са реновирани от украински предприятия и в които са били констатирани теч на гориво и неизправности в навигационното оборудване.

"Към днешна дата няма официално подадена жалба или претенция от страна на Министерството на отбраната на Хърватия в "Укрспецекспорт". Трябва да констатираме обстоятелството, че появата на невярна информация е свързано само с нелоялна конкуренция от страна на Русия", се изтъква в изявлението на украинската компания.

От "Укрспецекспорт" също така отбелязват, че Министерството на отбраната на Хърватия е предпочело да подпише договори за ремонт с руска компания за ремонт на хеликоптери, въпреки санкциите на Европейския съюз и на факта, че украинската компания има ""много повече опит" в тази област.