Броят на руските военнослужещи, дислоцирани на територията на Беларус, e намалял до около 4000 души.

Това каза Андрий Демченко, говорител на Държавната гранична служба на Украйна, предава Укринформ.

"В момента, по наши данни, на територията на Беларус остават малко повече от 4000 руски военнослужещи, но те участват основно или в съвместни учения, или в обучение, което тече в Беларус. Този брой е по-малък от преди. Русия премести подразделенията, завършили обучение, от територията на Беларус на своя територия за по-нататъшно разполагане, включително на изток от страната ни, където се водят пълномащабни бойни действия", каза говорителят на националния телетон.

Украйна: Кремъл направи от Беларус ядрен заложник

Украйна: Кремъл направи от Беларус ядрен заложник

Оценката на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна

По-рано говорителят подчерта, че инженерните работи за укрепване на граничната линия продължават, за да се предотврати нахлуването и да се даде възможност на отбранителните сили на Украйна да отблъснат вражеските атаки. Следователно 2-километрова сухопътна ивица по протежение на цялата граница с Беларус и Русия, независимо от правата на собственост, ще бъде контролирана от Държавната гранична служба за укрепване на защитната линия и подготовка за евентуално нападение.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза на 21 март, че Русия вероятно ще направи нов опит за атака и следващите седмици ще бъдат критични за Украйна.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин обяви намерение за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. 

Очаквано, Киев осъди това намерение. 

Кремъл взе Беларус за ядрен заложник. Това заявява в туит секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов. 

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Не било нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие