Кремъл взе Беларус за ядрен заложник. Това заявява в туит секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, като реакция на обявеното вчера от руския президент Владимир Путин разполагане на тактически ядрени оръжия в съюзническата страна.

Изявлението на Путин за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус е стъпка към вътрешна дестабилизация на страната и увеличава максимално нивото на негативно възприятие и обществено отхвърляне на Русия и Путин в самото беларуското общество, оценява още украинецът.

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Не било нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие

Екперти вече посочиха, че що се отнася до използването на тактически ядрени оръжия, от практическа гледна точка няма смисъл да се използват във война като тази, която се води в Украйна. Те са предназначени за широкомащабни офанзиви на многобройните армии на Варшавския блок срещу НАТО. За да се получи някакво предимство на бойното поле, трябва да се използват много такива бомби или ракети. 

Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус обаче е голяма стъпка към ескалация на конфликта в Украйна. По време на конфликта Путин неведнъж споменаваше ядрените оръжия, но той предприе само една конкретна практическа стъпка, когато обяви прекратяването на действието на договора СТАРТ III.