Черноморската зърнена инициатива практически не работи в продължение на месец, така че изявлението на Русия за оттегляне от споразумението не беше изненада. Това заяви министърът на аграрната политика и храните на Украйна Николай Солски, цитиран от "Укринформ".

"През последния месец живяхме в условия, в които споразумението действаше де юре, но практически не работеше де факто. Защото броят на корабите беше сведен до минимум и ние по принцип вече изнасяхме по други маршрути. Нови кораби не влизаха. Бизнесът разбра, че шансовете за удължаване на сделката са съмнителни. Това не е нещо ново. Ние сме готови за това - вярно е. Вярно е също, че става по-трудно за нас. Освен това е очевидно, че искаме коридорът да бъде възстановен", каза той. 

Министърът подчерта, че докато продължава войната, започната от Русия, въпросът за сигурността винаги ще бъде актуален. Невъзможно е да се предвидят действията на руснаците, но това "не е причина да спираме и да чакаме".

Солски отбеляза, че от април миналата година Украйна активно използва своите дунавски пристанища и канали, които минават през територията на Румъния. Той също така благодари на Хърватия за предложението да предостави своите пристанища, но обясни, че този маршрут е "частично жизнеспособен, няма панацея".

"Нито едно пристанище няма да реши всички проблеми. Това е маршрут, който условно минава през Закарпатска област, Унгария, предимно за контейнери. Не е нов, имаме компании, които са го пробвали, този обем е стотици хиляди и имаме нужда от милиони", обясни Солски.

Русия отрича заплахи срещу цивилни кораби и обвинява САЩ в лъжа

Русия отрича заплахи срещу цивилни кораби и обвинява САЩ в лъжа

След предупрежденията от сряда за кораби в Черно море

Освен това той каза, че с такъв подход ще бъде възможно да се използват пристанищата на Словения, Италия, както и на Литва, Латвия, Германия и Холандия.

Коментирайки изявлението на пет страни от ЕС относно искането за удължаване на забраната за внос на украински селскостопански продукти, Солски подчерта, че този въпрос трябва да бъде обсъден и решен съвместно с ЕК, но Украйна не иска много, а само настоява за обичайните правила за свободна търговия.

"Опитваме се да водим тази комуникация с бистра глава, но с твърдото намерение да защитим нашите фермери и интереси. Според мен имаме моменти, които трябва да бъдат обсъдени, което ще даде шанс на всички участници да излязат достойно от тази ситуация", каза министърът.

Припомняме, че на 17 юли Русия обяви прекратяването на споразумението с Турция и ООН относно Черноморската инициатива за зърно.

През май 2023 г. Европейската комисия (ЕК) забрани вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна за България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния по настояване на тези страни. На 5 юни забраната беше удължена до 15 септември 2023 г.

Украйна нахока "неприятелска" Полша, че отказва да внася зърното ѝ след 15 септември

Украйна нахока "неприятелска" Полша, че отказва да внася зърното ѝ след 15 септември

Варшава смята да удължи едностранно забраната за внос

На 19 юли министрите на земеделието на споменатите пет страни от ЕС приеха съвместно изявление, в което настояват за удължаване на решението на Европейската комисия до края на годината.

Русия и САЩ размениха обвинения в отправяне на заплахи към кораби след края на зърнената сделка. 

Решението на Русия да излезе от зърнената сделка е взето предварително. Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Решението е взето, тъй като споразумението вече не обслужва руските интереси. Русия маскира действията си с дезинформация, твърдейки, че изтеглянето й се на дължи на факта, че корабите са застрашени от украинските мини в Черно море и че Украйна ползва зърнения коридор за военни цели. Тези твърдения не са подкрепени с доказателства.