Полша няма да отвори границите си за зърно от Украйна и ще разшири едностранно забраната за вноса му в страната след 15 септември, ако Европейската комисия откаже да го направи. Това обяви полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция след среща на представители на министерствата на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, съобщава ТАСС.

По негови думи след по-малко от два месеца - на 15 септември - Европейската комисия може да отвори отново границите за украинско зърно, но Полша не може да си позволи да дестабилизира пазара си.

"Казвам го откровено - няма да отворим границата си", подчерта Моравецки и допълни, че или ЕК ще постигне споразумение за изработването на съвместно решение, което да разшири тази забрана, или Полша ще го направи сама.

"Ние решително ще защитим полските фермери", обеща премиерът на страната.

"Ако има признаци за дестабилизация и на други селскостопански пазари, други продукти, ние ще направим същото, защото правителството трябва да защити селското стопанство", посочи той.

ЕК дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, ако пускат зърно от Украйна

ЕК дава пари на България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, ако пускат зърно от Украйна

Валдис Домбровскис е категоричен, че едностранно предприетите мерки са незаконни

"Или след 15 септември ще бъдат разработени механизми и норми за внос на селскостопански продукти, които ще направят невъзможно дестабилизирането на пазара в Полша, или полското правителство ще го направи едностранно или заедно с нашите приятели от други страни. Това ще бъде тяхно решение. Ние ще го направим по един или друг начин", обобщи Моравецки.

Впоследствие украинският премиер Денис Шмигал заяви, че предложението на Полша за разширяване на забраната върху износа на украинско зърно е "неприятелски и популистки ход", съобщава "Ройтерс".

"В този критичен момент Полша възнамерява да продължи да блокира износа на украинско зърно за ЕС. Това е неприятелски и популистки ход, който ще засегне сериозно световната продоволствена сигурност и икономиката на Украйна", написа той в Туитър.

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

Русия отмени гаранциите за безопасност на износа на зърно от Украйна

През април пет страни от Централна Европа - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия - едностранно забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Впоследствие те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи първоначално до 5 юни, а след това до 15 септември ембарго върху доставките от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни култури: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Унгария и Полша смятат това решение за недостатъчно и настояват ЕС да удължи забраната поне до края на годината. Освен това Варшава иска разширяване на списъка с продукти, които не могат да се доставят в страните, граничещи с Украйна, като към него бъде добавен конкретно малиновият и ягодовият сладолед.

В понеделник Русия обяви, че прекратява участието си в Черноморската зърнена сделка. Новината незабавно доведе до рязък скок на фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса.

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Украйна настоява за възстановяване на черноморската зърнена инициатива

Сухопътните коридори не могат да изнасят цялото количество зърнени култури, обясни Дмитро Кулеба