Връзките на италианския десен лидер Матео Салвини с Русия отново бяха подложени на обсъждане в четвъртък покрай поставени въпроси относно подготовката за падането на правителството на премиера Марио Драги, съобщи АФП.

Вестник La Stampa съобщи, че дипломат в руското посолство се е срещнал с един от сътрудниците на Салвини в края на май в Рим и е питал дали някой от министрите от партията "Лига" на Салвини от коалицията на Драги възнамерява да подаде оставка.

"Лигата" се оттегли от правителството миналата седмица, заедно с Forza Italia на Силвио Берлускони и популисткото Движение "Пет звезди", което накара Драги да подаде оставка и доведе до насрочване на избори през септември.

Движение "5 звезди" няма да подкрепи Драги за вота на доверие

Движение "5 звезди" няма да подкрепи Драги за вота на доверие

Вероятно днес правителството на Италия ще падне

Твърди се, че срещата се е състояла по същото време, когато Салвини си навлече критики за воденето на паралелна дипломация с Русия за войната в Украйна.

Той планира пътуване до Москва привидно за мирни преговори - с полети, платени от руското посолство.

Екипът му настоя, че е направено само поради трудности при заобикалянето на санкциите на ЕС. Те заявиха , че са възстановили разходите на посолството и пътуването в крайна сметка така и не се е случило.

Луиджи Ди Майо: Враговете на Марио Драги работят за Путин

Луиджи Ди Майо: Враговете на Марио Драги работят за Путин

Той обяви Джузепе Конте за пропутински политик

Външният министър Луиджи ди Майо осъди в четвъртък "този опит на руската страна да накара министъра на Лигата да се оттегли от правителството на Драги".

Салвини "трябва да обясни отношенията, които има с Русия", каза ди Майо, силен защитник на санкциите на ЕС срещу Москва и изпращането на оръжия и пари от Италия в помощ на съпротивата на Киев.

Енрико Лета, лидер на лявоцентристката Демократическа партия, също каза, че връзките между Салвини и Русия са "притеснителни".

Салвини отвърна на удара, като осъди "фалшивите новини".

Матео Салвини е готов да помага на бежанци от Украйна

Матео Салвини е готов да помага на бежанци от Украйна

Той е считан за приятел на Путин

"Една разделена и отчаяна левица прекарва времето си в търсене на фашисти, руснаци и расисти, които не са там", каза той, настоявайки, че неговата партия е "на страната на Запада".

Руското посолство не коментира, но по-рано отрече да се е намесвало в италианските работи.

Салвини отдавна се възхищава на руския президент Владимир Путин, дори с тениски, с лика му. Това е позиция, която стана политически трудна след нахлуването на Москва в Украйна.

Един от изборните съюзници на Салвини, Берлускони, също е личен приятел на Путин.