Италианският десен политик Матео Салвини, който е сред основните поддръжници на руския президент Владимир Путин в Западна Европа, обеща помощ за бежанците, бягащи от руската инвазия в Украйна, предава "Ройтерс". Той заяви това по време на посещение в полската столица Варшава.

Изявлението му бележи обратен завой от антиимиграционните позиции, които досега формираха неговата политика.

Салвини каза в изявление, че се е срещнал с италианския бизнес и представители на Ватикана, за да обсъдят начините да се помогне на бежанците и да бъдат доведени някои от тях в Италия.

"Искаме да помогнем за координирането на помощта, да организираме пътуването и настаняването в Италия за тези семейства, като обърнем специално внимание на сираците и хората с увреждания", каза той.

Италия ще подслонява украински бежанци в конфискувани от мафията имоти

Италия ще подслонява украински бежанци в конфискувани от мафията имоти

В страната са пристигнали над 17 000 бягащи от войната в Украйна

Повече от 1,7 милиона украинци, бягащи от руската инвазия, досега са преминали в Централна Европа, съобщи агенцията на ООН за бежанците. Повече от 1 милион от тях в момента са в Полша, където италианският политик е на посещение.

Матео Салвини оглавява дясната партия "Лига", която е част от правителствената коалиция, но самият той не е в правителството, припомня "Роктерс".

По време на работата му като министър на вътрешните работи през 2018-2019 г., Салвини многократно е блокирал акостирането на кораби с мигранти в Италия с мотива, че трябва да защитава границите на страната. В момента той дори е изправен пред съда по обвинения за незаконно задържане на мигранти.

ООН очаква и втора, по-уязвима бежанска вълна от Украйна

ООН очаква и втора, по-уязвима бежанска вълна от Украйна

Ако войната продължи

Нахлуването на Русия в Украйна вкара няколко крайнодесни движения в Европа в объркване, принуждавайки някои от тях бързо да се откажат предишната си вярност към Путин. Салвини в миналото е носил тениски, изобразяващи руския президент на Червения площад в Москва и дори веднаж каза, че го предпочита пред италианския президент Серджо Матарела.

Сега той се стреми да промени курса. Миналата седмица той каза, че в украинската криза "очевидно има нападател и нападнат" и Италия трябваше да застане на страната на втория, без директно да посочи името на руския лидер.