Натискът върху Унгария да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО се увеличава, след като Будапеща най-накрая отстъпи от твърдата си позиция срещу споразумението за нова помощ за Украйна, предава Ройтерс.

Премиерът Виктор Орбан каза в петък, че е "направил всичко по силите си" за страната си, преди да се съгласи за помощта за Украйна в размер 50 милиарда евро на срещата на върха в Брюксел в четвъртък след седмици на съпротива.

Унгария беше единствената от 27-те страни-членки на ЕС, която не подкрепи помощта на срещата на върха през декември. Освен това Унгария е единствената страна от НАТО, която все още не е ратифицирала молбата за членство на Стокхолм, процес, който изисква подкрепата на всички членове.

Орбан, който има по-добри връзки с Русия от други държави от ЕС и повечето членки на НАТО, казва, че правителството му подкрепя присъединяването на Швеция към Алианса. Сега той е изправен пред натиск от чужбина да ускори процеса.

Депутатите от опозицията свикаха извънредна сесия на парламента следващия понеделник, за да включат в дневния ред присъединяването на Швеция към НАТО. Но депутатите от управляващата партия на Орбан "Фидес" казаха пред Ройтерс в четвъртък, че ще "изчакат" с окончателното гласуване до срещата на Орбан и шведския премиер Улф Кристершон.

Пресаташето на Орбан не отговори на запитване на Ройтерс в петък кога може да се състои срещата.

Орбан има пълно мнозинство в парламента, което често е използвал, за да прокарва законодателство, в някои случаи за една нощ.

Натискът върху Орбан се увеличи да ускори шведския процес на ратификация, след като високопоставени американски законодатели заявиха, че искат Унгария незабавно да одобри присъединяването на Швеция, което предполага, че Будапеща рискува трайно да навреди на отношенията си с Вашингтон, ако не предприеме действия.

Унгария не е отправила открито никакви искания към НАТО, забавяйки одобряването на присъединяването на Швеция.

Споразумението за помощта на ЕС за Украйна най-накрая дойде бързо в четвъртък след дългата съпротива от страна на Унгария, която отказа да изпрати оръжие на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия и чиито отношения с Украйна бяха помрачени от напрежение заради отношението към 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

Орбан беше остър критик на финансовата и военна подкрепа на ЕС за Киев и поддържаше връзки с Кремъл по време на войната.

Унгарски националисти искат Закарпатието, ако Украйна се разпадне

Унгарски националисти искат Закарпатието, ако Украйна се разпадне

Районът трайно вгорчава отношенията между двете съседни страни

"Направих всичко по силите си", каза Орбан в радиопредаване.

"Ако тази сделка не беше постигната и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 държави-членки щяха да се съгласят да изпратят парите на Украйна... и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария, и да ги изпратят на Украйна също - как това би било добре?".

Съгласно практиките на ЕС, обаче, не е възможно парите, отпуснати на държава-членка в бюджета на ЕС или от Фонда за възстановяване, да бъдат отнети и дадени на страна извън ЕС.

След като освободи достъпа до някои траншове от фондовете на ЕС през декември на Унгария, изпълнителният орган на ЕС, Европейската комисия, все още задържа около 20 милиарда евро от Будапеща поради широко разпространени обвинения, че Орбан е навредил на демокрацията у дома през 13-те си години на власт. Неговото правителство отхвърля тези обвинения.

ЕС е изпратил 28 млрд. евро военна помощ на Украйна

ЕС е изпратил 28 млрд. евро военна помощ на Украйна

Очаква се тази година блокът да предостави още 21 млрд. евро в оръжия и боеприпаси