Унгарското правителство подписа споразумение с Беларус за ядрено сътрудничество, като очаква помощ от Минск за изграждането на атомната централа "Пакш 2". Това съобщават от БНР.

"Споразумението за сътрудничество в областта на атомната енергетика е от огромна важност, защото ще ни позволи да използваме опита на Беларус при строенето на електроцентрали", посочи първият дипломат на Унгария Петер Сиярто днес в Минск. Варшава разчита на Беларус да сподели познания и технологии при изграждането на "Пакш 2" с два нови реактора тип ВВЕР-1200.

Дипломатът обеща на беларуския външен министър Сергей Олейник все по-задълбочаващо се сътрудничество в сферите, които не са засегнати от санкциите на Европейския съюз заради войната в Украйна.

Унгария се надява също Беларус да продължи да гарантира доставките на петрол, тъй като 80% от вноса минава през тръбопровода "Дружба" през беларуска територия.

Централна Европа настоява за действия срещу газовата тарифа на Германия

Централна Европа настоява за действия срещу газовата тарифа на Германия

Очаква се мярката да бъде обсъдена утре в Брюксел

Припомняме, правителството на Полша съобщи, че се готви да възстанови буферната зона по границата с Беларус, която беше въведена за първи път през 2021 г. от предходния националистически кабинет. Варшава обвинява Минск, че използва мигрантите като инструмент за дестабилизиране на Полша.

Допълнително, вчера президентът на Беларус Александър Лукашенко е подписал закон, с който държавата се оттегля от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, както и указ за напускане на подписания в края на Студената война договор между страните от НАТО.

Виктор Орбан не смята, че Русия има капацитет да нападне НАТО

Виктор Орбан не смята, че Русия има капацитет да нападне НАТО

"Ако руснаците бяха достатъчно силни, за да се преборят с украинците, вече щяха да са го направили"