Австрия, Чехия, Унгария и Словакия настояват Брюксел да предприеме действия срещу Германия във връзка с газовата тарифа, която според тях подкопава енергийната им сигурност. Това предават от Reuters.

Според четирите държави от Централна Европа мярката вреди на усилията им да се отделят от използването на руски газ. Това прави по-скъпо закупуването на не-руско гориво, доставяно през Германия.

В съвместен документ страните призовават ЕК да "превърне думите в конкретни действия" за разрешаване на проблема. Според източници на Reuters комисията вече е подготвила правни действия срещу Германия заради тарифата, считана за нарушаване на правилата на единния пазар на ЕС. Въпреки това дело досега не е започвало.

"Заедно с планираното прекратяване на транзита на руски газ през Украйна до края на тази година, таксата значително ще намали сигурността на доставките за целия регион на ЦИЕ (Централна и Източна Европа)", смятат четирите страни.

Говорител на германското министерство на икономиката посочи, че правителството е в контакт с други страни от ЕС и Европейската комисия, за да намери решение. По-рано те съобщиха, че наложената мярка е недискриминационна и други страни от ЕС са се възползвали по време на енергийната криза от бързото запълване на германското газохранилище, което е и най-голямото в ЕС.

Очаква се министрите на енергетиката на страните от ЕС и комисията да обсъдят германската такса на среща в Брюксел утре.

Австрия и Унгария остават силно зависими от руския газ. Министърът на енергетиката на Австрия заяви през февруари, че страната се бори да диверсифицира доставките си и нейното министерство разглежда прекратяването на дългосрочния газов договор на енергийната компания OMV с Русия.

Мярката беше въведена по време на енергийната криза, която достигна своя връх през 2022 г., след като Москва намали газовите потоци за Европа. Така се налага допълнителна такса върху горивото, взето от газовите хранилища на Германия, в опит да бъдат възстановени средствата за закупуване на газ на изключително високи цени. Берлин предприе тези сделки, за да избегне недостиг на гориво.

Припомняме още, правилата на ЕС за единния пазар забраняват митата върху търговията между страните-членки.

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Европейският внос на газ от Русия е намалял с около две трети от нивата преди инвазията