Изправена пред високия внос на руски газ, докато войната в Украйна бушува, Австрия се стреми да предприеме по-радикални стъпки, включително прекратяване на дългосрочния договор на енергийната компания OMV за закупуване на газ от Газпром, заяви в понеделник министърът на енергетиката на Австрия Леонор Гевеслер, цитиран от "Ройтерс".

След като отдавна се стреми да поддържа тесни връзки с близката Русия, Австрия се опита да сложи край на продължилата десетилетия зависимост от достъпен руски газ скоро след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г., опитвайки се да намери алтернативни доставчици.

Докато политически лидери като енергийния министър Леонор Гевеслер от Зелените повтаряха, че Москва вече не е надежден партньор, частично държавната петролна компания OMV, даде ясно да се разбере, че ще продължи да купува газ от Газпром, съгласно договор който важи до 2040 г.

На пресконференция, свикана един ден предизвестие, Гевеслер каза руският дял на вноса на газ в Австрия всъщност се увеличи през декември до нов рекорд от 98% от 76% предходния месец, дори ако общият обем на вноса спадна леко.

"Пазарът и енергийните компании, които са част от него, не изпълняват отговорността си да намалят достатъчно зависимостта от руски газ", каза Гевеслер. "Диверсификацията на нашия внос на газ напредва твърде бавно."

Гевеслер каза, че нейното министерство възлага на икономическия мозъчен тръст Wifo да изготви проучване до лятото за икономическото въздействие от прекратяването на договора и опасностите от оставане зависимо от руския газ.

"Трябва да се подготвим за излизане от дългосрочните договори на OMV", каза тя.

OMV излезе с изявление, в което се казва, че руският газ не е под санкции в Европейския съюз и различни страни го внасят, добавяйки: "Ако законодателите искат да се откажат от руския газ, първо трябва да се създаде правна основа за това".

Министерството на енергетиката също така заяви, че планира да задължи компаниите, продаващи газ в Австрия, да предприемат конкретни стъпки за намаляване на дела на руски газ в техния микс. Той ще проучи правното основание за такова изискване, което ще изисква мнозинство от две трети в парламента, за да стане закон, добави Гевеслер.

Не беше ясно до каква степен левият коалиционен партньор на Зелените, консервативната Народна партия на канцлера Карл Нехамер, участва в плановете, обявени в понеделник. Парламентарни избори ще се проведат до есента на тази година и крайнодясната Партия на свободата води в проучванията.

Русия не преговаря с никого за транзит на газ към ЕС

Русия не преговаря с никого за транзит на газ към ЕС

Европа е решена да се откаже напълно от руския газ