Унгария е получила гаранции от руския газов гигант "Газпром" за доставката на газ през 2020 година, дори ако преговорите между Русия и Украйна за транзита на газ за Европейския съюз приключат без резултат. Това съобщи министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, цитиран от руските медии.

"Днес ръководителят на "Газпром" (Алексей Милер) и аз сключихме споразумение относно гаранции за доставката на природен газ за Унгария, независимо дали ще бъде сключено споразумение за транзит между Русия и Украйна", се казва в изявление, публикувано на сайта на унгарското външно ведомство.

Сръбският участък на "Турски поток" вреди на конкуренцията, обявиха от ЕС

Сръбският участък на "Турски поток" вреди на конкуренцията, обявиха от ЕС

Тръбата не е покрита от Третия енергиен пакет

Според Сиярто Будапеща разчита на доставки на газ по "Турски поток" от втората половина на 2021 година.

"В нашия случай, колкото повече тръбопроводи, толкова по-добре. Новите маршрути за доставка са много важни за нас, затова си сътрудничим с нашите българските и сръбските колеги. Вече нееднократно се срещахме за съгласуване графика на работата", уточни унгарският първи дипломат пред руската държавна телевизия "Россия 24".

Настоящият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г. Страните заедно с Европейската комисия провеждат тристранни преговори.

ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

Ролята на Европейската комисия е да прилага договорите...

Вторият кръг консултации се проведе през януари в Брюксел. Както се очакваше, не бяха постигнати конкретни споразумения, но Европейската комисия отправи предложение към Москва и Киев за бъдещ договор. По този начин според Европа документът трябва да бъде подписан за период от повече от 10 години, а газовите обеми трябва да бъдат "привлекателни", включително за инвеститорите, които ще бъдат поканени да модернизират украинската газопреносна система.

Следващите преговори са насрочени за май.

Москва нееднократно е подчертавала, че не възнамерява напълно да спре транспортирането на гориво през Украйна, но то трябвало да бъде икономически изгодно.

Между два потока, та "уйде коня у реката"

Между два потока, та "уйде коня у реката"

Опитът на Борисов да угоди на всички с "Турски поток", може да ни остави с празни ръце