Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той посети страната. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

По негови думи това няма да има правно основание.

Унгария подписа и ратифицира Римския статут, създаден от Международния наказателен съд, който миналата седмица издаде заповед за арест на руския лидер по обвинения във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. В съдебното решение се посочва, че има разумни основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност.

Запитан дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Унгария, шефът на кабинета на Орбан заяви на брифинг, че Римският статут не е въведен в правната система на страната.

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

ЮАР очаква визита на Путин, но не забравя заповедта за арест

Очакваше се руският лидер да посети страната през август за среща на БРИКС

"Въз основа на унгарското законодателство не можем да арестуваме руския президент, тъй като уставът на МНС не е обнародван в Унгария", обясни Гуляс.

Той посочи, че правителството му "не е формирало позиция" относно заповедта за арест, издадена срещу Путин.

"Тези решения не са от най-удачните, тъй като водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето лично субективно мнение", отбеляза Гуляс.

Путин, едва третият действащ президент, получил заповед за арест от МНС, едва ли скоро ще се озове в съда. Заповедта обаче означава, че той може да бъде арестуван и екстрадиран в Хага, ако пътува до някоя от страните членки на МНС.

Арест на Путин е равносилен на обявяване на война, категоричен е Медведев

Арест на Путин е равносилен на обявяване на война, категоричен е Медведев

Според него Международният наказателен съд е юридическо нищожество

Москва не крие програмата си, по която е отвела хиляди украинчета в Русия, а я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като съдебната институция определи анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

Москва посочи, че решенията на МНС нямат никакво значение в Русия и всякакви заповеди за арест са нищожни и невалидни.

Страната многократно е отхвърляла обвиненията, че нейните сили са извършвали жестокости по време на нахлуването си в Украйна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ходът на Международния наказателен съд ще доведе до "историческа отговорност".

Блинкън призова всички държави-членки на МНС да арестуват Путин при възможност
Обновена

Блинкън призова всички държави-членки на МНС да арестуват Путин при възможност

123 държави трябва да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия