Съдът в Будапеща оправда един от най-издирваните нацисти Шандор Кепиро, подсъдим за военни престъпления, извършени през 1942 г., съобщава БиБиСи.

97-годишният Кепиро е обвинен в поръчването на арестите и екзекуцията на над 30 евреи и сърби в Нови Сад по време на Втората световна война, когато само за три дни са убити повече от 1200 цивилни. Обвинен е и в участие във взвод, който е убивал хора в домовете им.

Процесът срещу Шандор Кепиро започна на 5 май. Прокуратурата настояваше той да получи ефективна присъда, докато бившият капитан от жандармерията пледира невинен по всички обвинения.

Аз съм невинен, не съм извършвал убийства, нито грабежи. Аз само служех на страната си", категорично заяви той.

Преди време унгарецът оглавяваше списъка на центъра „Симон Визентал" за най-издирваните нацисти.

Десетките хора, дошли в съдебната зала, ръкопляскаха и се поздравяваха, след като съдията прочете оправдателната присъда.

Самият Кепиро бе докаран в съда с линейка, а на заседанието седеше в инвалидна количка. Лошото му здравословно състояние бе причина мотивите за съдийското решение да бъдат прочетени утре.

В края на Втората световна война Шандор Кепиро на два пъти е осъден за тези престъпления, получавайки по 10 и 14 години затвор. Той обаче успяваше да избяга и от 1948 г. се укрива в Аржентина. През 1996 година се завръща в Унгария.