Правителството на Унгария не може да подкрепи нидерландския премиер Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, каза външният министър на Унгария на пресконференция във вторник.

"Със сигурност не можем да подкрепим избирането на човек на поста генерален секретар на НАТО, който преди това искаше да постави Унгария на колене", каза Петер Сиярто, имайки предвид позицията на Рюте, заета по време на спора между Унгария и ЕС за върховенството на закона.

Сегашният нидерландски премиер Марк Рюте е фаворит за лидерството на НАТО, като е подкрепян включително от САЩ и Обединеното кралство. Източници обаче твърдят, че той не може да събере достатъчно гласове поради съпротивата на съюзниците от Източния фронт като България, Унгария, Турция и Румъния.

Президентът на САЩ Джо Байдън също изрази подкрепа за нидерландския министър-председател Марк Рюте за следващия генерален секретар на НАТО.

Външният министър на Латвия Кришиянис Каринш иска да оглави НАТО

Външният министър на Латвия Кришиянис Каринш иска да оглави НАТО

Външният министър на Латвия се присъединява към естонката Кая Калас и холандеца Марк Рюте, които се борят да оглавят отбранителния съюз