Външният министър на Латвия Кришиянис Каринш обяви днес интереса си да стане следващият генерален секретар на НАТО, съобщава "Политико". Така той влиза в надпреварата за наследник на Йенс Столтенберг, когато той се оттегли следващия октомври.

"Кришиянис Каринш е готов да се присъедини към състезанието", каза говорител му' в изявление в неделя.

Каринш, който се оттегли като министър-председател на Латвия през август, може да донесе на позицията в НАТО "своя лидерски опит като министър-председател, ясно разбиране на заплахата от Русия, силна позиция по отношение на Украйна и доказан опит като строител на международен консенсус", според изявлението.

Естонският премиер Кая Калас е готова да оглави НАТО

Естонският премиер Кая Калас е готова да оглави НАТО

Тя е оптимист за победата на Украйна

Каринш се присъединява към естонския премиер Кая Калас и отиващия си холандски премиер Марк Рюте в надпреварата да бъде следващият лидер на отбранителния съюз. Мандатът на Столтенберг, който беше удължаван четири пъти, изтича през октомври 2024 г.

Говорейки на срещата на върха за отбраната на "Политико" миналата седмица, Калас заяви, че би искала да бъде разгледана за тази позиция. В края на миналия месец Рюте изтъкна, че постът генерален секретар на НАТО е "много интересен" за него.

Изборът за поста изисква единодушно одобрение сред 31-те съюзници в НАТО - особено от САЩ, които имат най-голяма тежест, тъй като водят военния принос.

Каринш изяви интерес да участва на фона на нарастващите притеснения сред лидерите на балтийските и източноевропейските страни, че подкрепата на САЩ за военните усилия на Украйна започва да се колебае.

Bloomberg: Военната помощ от САЩ за Украйна след средата на декември?

Bloomberg: Военната помощ от САЩ за Украйна след средата на декември?

Джон Кърби предупреждава, че САЩ изчерпват ресурсите си, за да помогнат на Украйна