Естонският министър-председател Кая Калас заяви, че е заинтересована да поеме ръководния пост в НАТО, в момент когато Алиансът от епохата на Студената война продължава да води обединения Запад в помощ на Украйна в нейната отбрана срещу руската агресия и се стреми да изработи общи стратегии срещу Китай и други възникващи заплахи, пише POLITICO.

Говорейки на срещата за отбраната, организирана от изданието, Калас е била попитана дали би искала да се кандидатира за шеф на НАТО, след като генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг се оттегли. Тя е отговорила с "да".

Припомняме, че за поста се спрягаха и имената на бившия бриански премиер Борис Джонсън, бившия британски министър на отбраната Бен Уолъс, както и имената на още двама бивши британски премиери - Тереза Мей и Лиз Тръс. Сред кандидатурите се разглеждаха и други имена от Източна Европа.

Намерението на Калас и нейното посещение във Вашингтон идват на фона на нарастващите притеснения в Европа, особено сред лидерите на балтийските и източноевропейските страни като Естония, че подкрепата на САЩ за военните усилия на Украйна става все по-колеблива.

Калас е изразила оптимизъм, че Украйна в крайна сметка ще надделее в усилията си да отблъсне инвазията на Русия, тъй като опасенията от двете страни на Атлантическия океан нарастват, че Украйна и Русия се приближават към застой на бойното поле.

ISW: В застой ли е войната в Украйна?

ISW: В застой ли е войната в Украйна?

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна, изработен от Института за изследване на войната

"Напълно разбирам и вярвам, че тя е победима", каза Калас, имайки предвид руската армия. "И Украйна може да спечели тази война."

Калас отхвърли идеята, че конфликтът е в задънена улица, като каза, че обрисуването на условията на бойното поле в тази светлина служи на руските интереси.

"Това работи в тяхна полза", каза Калас. "Нека да не попадаме в този капан."

Калас, която се срещна с представители на администрацията на Байдън и законодатели на Капитолийския хълм, подчерта необходимостта от американска подкрепа за постигане на траен мир в региона.

"Това, което искаме да имаме, е устойчив мир. И разбира се, знаете ли, американската подкрепа за това е фундаментална", каза Калас.

Латвия и Естония купуват отбранителна система от Германия за 1 млрд. евро

Латвия и Естония купуват отбранителна система от Германия за 1 млрд. евро

Германия все още не е решила дали да предостави на Украйна ракети Taurus