Трансграничната операция на Турция в Североизточна Сирия трябва да бъде подкрепена, при условие, че страната цели да улесни безопасното връщане на близо 4 млн. сирийски бежанци, които приютява. Това обяви Гергели Гуляш, който е началник на канцеларията на унгарския премиер, цитиран от унгарските медии.

Гуляш допълни, че Унгария е преоценила ветото си на декларацията на Европейския съюз, приета от всички други страни членки, която осъжда военната намеса на Турция в Северна Сирия, и е решила да я подкрепи.

Той подчерта, че страната му отказва да приеме войната като начин за решаване на проблеми между държавите.

Турция се хвали с близо 300 "унищожени терористи" с "Извор на мир" в Сирия

Турция се хвали с близо 300 "унищожени терористи" с "Извор на мир" в Сирия

Самолети бомбардират на 30 км в Сирия, кюрдите предупреждават, че атаки срещу затвори с джихадисти от ДАЕШ рискуват катастрофа

Ако обаче Турция иска да върне сирийските бежанци, които приютява, в техните страни, инициативата ѝ за започване на операция трябва да бъде подкрепена, добави Гуляш.

ЕС трябва да проведе диалог с Турция, за да се избегне нова вълна от мигранти, които идват в Европа, заяви вчера унгарският външен министър Петер Сиярто.

В момента Турция е домакин на около 3,6 млн. сирийски бежанци, повече от която и да е друга страна в света. Досега Анкара е изразходвала 40 млрд. долара за бежанците.

В сряда Турция предприе операция под наслов "Извор на мир" източно от река Ефрат в Северна Сирия срещу кюрдските военизирани формирования, които тя обявява за терористи.

Разединеният Съвет за сигурност на ООН не се разбра за операцията на Турция в Сирия

Разединеният Съвет за сигурност на ООН не се разбра за операцията на Турция в Сирия

САЩ "по никакъв начин" не одобряват решението на Турция

Според Турция Кюрдската работническа партия (ПКК), която действа на турска територия, и "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които турските власти смятат за разклонение на ПКК, представлявали най-голямата заплаха за бъдещето на Турция, застрашавайки териториалната цялост и унитарната структура на страната.

Анкара също така подчерта, че подкрепата за кюрдските "терористи" под предлог за борба с ДАЕШ ("Ислямска държава") е неприемлива.

Турция има 911-километрова граница със Сирия и отдавна заклеймява заплахата от "терористите" източно от река Ефрат и образуването на "терористичен коридор" там.

Турция планира да презасели 2 милиона сирийци в 30-километрова предложена зона за сигурност в Сирия, простираща се от река Ефрат до иракската граница, включително град Манбидж. Присъствието на ПКК, "Отрадите за народна защита" и тяхното политическо крило обаче рискували нейното формиране.

Турция арестува онлайн критици на инвазията в Сирия

Турция арестува онлайн критици на инвазията в Сирия

Арестувани са повече от 20 души