Унгария подкрепя кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от ТАСС.

"Правителството на Унгария вече взе решение за членството на Швеция в НАТО, което беше положително", подчерта той на пресконференция във Виена.

Орбан отбеляза, че Будапеща поддържа контакт с Алианса и Турция по въпроса. "Подкрепяме членството на Швеция, но парламентът на Унгария все още не го е ратифицирал. Ще предприемем действия, когато е необходимо. Унгария не се колебае с решенията си", увери премиерът.

Не така обаче стои въпросът с Турция.

Швеция не губи надежда за влизане в НАТО до юли

Швеция не губи надежда за влизане в НАТО до юли

Не е сигурно обаче, че това ще се случи

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че страната му все още не може да одобри присъединяването на скандинавската страна към НАТО поради подкрепата ѝ за терористите.

"Подкрепихме политиката на отворени врати на НАТО. Одобрихме членството на Финландия. Но не можем да подкрепим тези, които приветстват терористите. Очакваме Швеция да изпълни ангажиментите си", настоя той.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. Финландия стана член на Алианса през април, но процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си постави за цел да се присъедини към НАТО на срещата на върха на Алианса на 11-12 юли и макар да има силна подкрепа от други страни членки, като Съединените щати, досега Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.

Турция и Швеция не успяха да се споразумеят за НАТО

Турция и Швеция не успяха да се споразумеят за НАТО

Ще разговарят отново в понеделник