Швеция и Турция постигнаха известен напредък в преговорите, свързани с присъединяването на Швеция към НАТО, но все още има някои въпроси, които трябва да бъдат решени. Това заяви генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, след среща с президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, и шведския премиер Улф Кристерсон.

НАТО се надяваше проблемите да бъдат разрешени преди срещата на върха в Литва на 11-12 юли . Влизането на Швеция би било символично мощен момент и най-новата индикация, че войната на Русия в Украйна кара страните да се присъединят към алианса. Тези надежди бяха почти попарени.

Столтенберг каза пред репортери след срещата, че той, Ердоган и шведският премиер Улф Кристерсон ще проведат разговори в литовската столица Вилнюс в понеделник, в опит "да преодолеят пропастта, която все още виждаме".

"Всички се съгласихме, че сме постигнали добър напредък. Всички се съгласихме, че пълноправното членство на Швеция е в интерес на сигурността на всички съюзници и всички искаме да приключим този процес възможно най-скоро", каза Столтенберг.

Но той добави: "Има някои нерешени въпроси. Сега се обръщаме към тях. Ще работим върху това през уикенда."

Столтенберг към Ердоган: Швеция е изпълнила исканията

Столтенберг към Ердоган: Швеция е изпълнила исканията

На 12 юни ще има допълнителни разговори с Турция и Швеция

Страхувайки се за сигурността си, Швеция и съседна Финландия прекратиха дългогодишната си политика на военно необвързаност, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и кандидатства за присъединяване към НАТО.

Само Турция и Унгария отложиха членството на Швеция. Останалите 29 съюзници, Столтенберг и Швеция, казаха, че страната е направила достатъчно, за да удовлетвори исканията на Турция. Швеция промени конституцията си, модифицира законите за борба с тероризма и вдигна оръжейното ембарго за Турция, наред с други отстъпки.

Но Турция обвинява Швеция, че е твърде снизходителна към групи, които според Анкара представляват заплаха за сигурността, включително войнствени кюрдски групи и хора, свързани с опита за преврат през 2016 г. НАТО изисква единодушното одобрение на всички 31 членове за разширяване.

Турският външен министър Хакан Фидан призна промените в антитерористичните закони на Швеция и премахването на ограниченията върху оръжията.

"Сега обаче законодателните промени трябва да бъдат отразени на практика", каза той. Той също така изрази съжаление за поредица от демонстрации, които се проведоха в Швеция.

В ново развитие точно преди срещата турчин беше признат за виновен в Швеция в опит за изнудване при утежняващи обстоятелства, притежание на оръжие и опит за финансиране на тероризма, като каза, че е действал от името на забранената Кюрдска работническа партия .

Първо обвинение в Швеция по новия закон за тероризма

Първо обвинение в Швеция по новия закон за тероризма

Положителен сигнал към Турция

Окръжният съд в Стокхолм осъди Яхя Гюнгьор на общо 4 години и половина затвор за престъпленията, след което той ще бъде експулсиран от Швеция и ще му бъде забранено да се връща. Това беше първият път, когато шведски съд осъди някого за финансиране на тероризма на партията, каза съдия Манс Виген.

Известна също като ПКК, Кюрдската работническа партия води бунт в Югоизточна Турция от 1984 г. насам и се счита за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз. Не е ясно дали шведският съдебен иск ще окаже някакво влияние върху мисленето на Ердоган.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом, който описа срещата в четвъртък като "много положителна", каза, че съдебната присъда "наистина е много важна, защото показва, че приемаме много сериозно сигурността на онези, които имат опасения относно дейностите на ПКК".

Унгария също задържа одобрението на кандидатурата на Швеция, но никога не е излагала ясно публично какви са нейните притеснения. Представители на НАТО очакват, че Унгария ще последва примера, след като Турция отмени възраженията си.

Унгария чака Швеция да "запее друга песен" за Орбан, ако иска членство в НАТО

Унгария чака Швеция да "запее друга песен" за Орбан, ако иска членство в НАТО

Будапеща задържа приемането на Стокхолм в Алианса

На среща на върха на Европейския съюз миналата седмица Кристерсон каза, че е разговарял два пъти с унгарския премиер Виктор Орбан и "и двата пъти е потвърдил, че Унгария няма да се бави".

Протест срещу изгаряне на Корана, на който медиите значително превъзхождаха участниците, пред джамия в Стокхолм, подхрани напрежението. Полицията разреши протеста, позовавайки се на свободата на словото, след като съд отмени забраната за подобно изгаряне на мюсюлманската свещена книга.

Миналата седмица Ердоган разкритикува Швеция за разрешаването на протеста. Говорителят на турското министерство на отбраната Зеки Актюрк осъди това, което той нарече "подла атака срещу нашите свещени ценности, извършена в името на така наречената свобода на изразяване".

"Инцидентът с изгарянето на Корана, който се случи в първия ден от празника Курбан Байрам, е показател за това колко оправдани бяхме с нашите резерви (по отношение на Швеция)", каза Актюрк, според държавната Анадолска агенция.

Отвъд последните инциденти, Ердоган критикуваше Швеция по време на предизборната си кампания за изборите през май и представители на НАТО очакваха той да отстъпи, след като беше преизбран. Ердоган също търси модернизирани изтребители F-16 от САЩ, но Байдън предложи първо да бъде одобрено членството на Швеция.

Запитан дали му е ясно какво всъщност иска Турция от Швеция, Столтенберг каза: "Разбирам какво иска президентът Ердоган. Срещали сме се много, много пъти и сме обсъждали подробно."

Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО сега

Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО сега

Турция още не е казала дали ще стане