Външният министър на Турция каза във вторник, че неуспехът на шведските власти да предотвратят протести за изгаряне на Корана в страната поражда опасения за сигурността и въпроси относно пълномощията на Швеция за евентуално членство в НАТО, пишат АП и ВоА.

Но Хакан Фидан каза, че Турция все пак ще одобри членството на Швеция във военния съюз, ако Стокхолм "напише домашното си" и продължи с усилията за справяне с опасенията на Турция.

"Фактът, че шведската система за сигурност не е в състояние да предотврати провокации и представя образ на държава, която носи проблеми на НАТО — вместо повече сила — ни кара да мислим от гледна точка на стратегическите аспекти и аспектите на сигурността", каза Фидан на съвместна пресконференция с йорданския си колега.

"Когато става въпрос за членството на Швеция в НАТО, дали то ще се превърне в бреме или полза, стана по-отворено за дебат", каза той.

Ердоган размаха пръст на Швеция за изгарянето на Корана

Ердоган размаха пръст на Швеция за изгарянето на Корана

Той обеща остра реакция от страна на Турция

Швеция и Финландия се отказаха от дългия си десетилетия неутралитет и кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция отлага ратифицирането на членството на Швеция в алианса, обвинявайки страната, че е твърде мека към групи, които Анкара смята за заплаха за нейната сигурност, включително кюрдски бойци и членове на мрежа, която Анкара обвинява за неуспешния преврат през 2016 г.

Анкара беше разгневена и от поредица от демонстрации в Швеция на поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и от протести за изгаряне на Корана, включително този, който се проведе миналата седмица и беше осъден от мюсюлманските страни.

ПКК води 38-годишен бунт срещу Турция, който остави десетки хиляди жертви. Обявена е за терористична организация от САЩ и Европейския съюз.

НАТО иска да привлече Швеция към времето, когато лидерите на алианса се срещнат в Литва на 11 до 12 юли, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика среща на висши служители от Турция, Швеция и Финландия за 6 юли, за да се опита да преодолее турските възражения срещу членството на Швеция.

Масов протест в Багдад след изгарянето на Корана в Стокхолм

Масов протест в Багдад след изгарянето на Корана в Стокхолм

Протестиращите искат скъсване на отношенията с Швеция

НАТО изисква единодушното одобрение на всички съществуващи членове за разширяване. Турция и Унгария са единствените страни, които все още не са ратифицирали кандидатурата на Швеция.

Швеция промени своето антитерористично законодателство, след като подаде молба за членство. Фидан, бивш шеф на турското разузнаване, който беше назначен за външен министър миналия месец, твърди, че терористичните групи са успели да продължат да организират демонстрации, да събират пари и да вербуват членове в Швеция.

"Ако Швеция продължи с усилията си и си напише домашното, винаги има алтернативи, точно както беше в случая с Финландия", каза Фидан. Той има предвид меморандум, който Швеция и Финландия подписаха с Турция миналата година, съгласно който те се съгласиха да отговорят на опасенията на Анкара.

Финландия успя да се присъедини към алианса по-рано тази година, след като Турция изрази задоволство от усилията да отговори на изискванията и турският парламент ратифицира членството.

На 5 юли Джо Байдън разговаря с премиера на Швеция

На 5 юли Джо Байдън разговаря с премиера на Швеция

Ветото на Турция ще е основна тема

Междувременно папа Франциск критикува протеста за изгаряне на Корана от миналата седмица пред джамия в центъра на Стокхолм в интервю за вестник Al-Ittihad на Обединените арабски емирства. Шведската полиция разреши събитието да се проведе, позовавайки се на свободата на словото, след като съд отмени забраната за подобно изгаряне на Коран.

"Всяка книга, смятана за свещена от нейните автори, трябва да бъде уважавана от уважение към вярващите и свободата на изразяване никога не трябва да се използва като извинение за презиране на другите, а допускането на това трябва да бъде отхвърлено и осъдено", цитиран е папата казвайки.

В Швеция висш епископ нарече инцидента "нападение" срещу всички вярващи.

"Свободата на словото означава да отстояваш нещата, но не и да ти е позволено да го правиш на всяка цена", каза Аке Боние, епископ, който действа като говорител на шведския лутерански архиепископ Мартин Модеус, пред шведската телевизия SVT в понеделник.

Йорданският външен министър също призова за взаимно зачитане на религиозните ценности и за предотвратяване на подобни протести.

Говорител на Съвета на ООН по правата на човека каза във вторник, че след искане на Пакистан съветът ще обсъди "тревожното нарастване" на актовете на религиозна омраза като оскверняването на Корана.

Иран бави изпращането на посланик в Швеция заради палежа на Корана

Иран бави изпращането на посланик в Швеция заради палежа на Корана

Продължава недоволството в мюсюлманския свят