Иран няма да изпрати нов посланик в Швеция в знак на протест срещу изгарянето на Корана пред джамия в Стокхолм, каза в неделя иранският външен министър Хосейн Амирабдолахян.

Мъж от иракски произход скъса и изгори екземпляр на Корана пред централната джамия в Стокхолм в сряда, първия ден от мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Шведската полиция обвини мъжа, изгорил свещената книга, в агитация срещу етническа или национална група. В интервю за вестник той описа себе си като иракски бежанец, който иска Коранът да бъде забранен.

Външното министерство на Иран привика в четвъртък шарже д'афера на Швеция, за да осъди изгарянето, което според него е обида към най-свещените ислямски светини.

"Въпреки че административните процедури за назначаване на нов посланик в Швеция приключиха, процесът на изпращането им беше отложен поради издаването на разрешение от страна на шведското правителство за оскверняване на Свещения Коран", каза Амирабдолахян в Twitter в неделя.

Той не уточни колко дълго Иран ще се въздържа да изпрати посланик в Швеция.

Въпреки че шведската полиция отхвърли няколко скорошни молби за демонстрации срещу Корана, съдилищата отмениха тези решения, заявявайки, че те нарушават свободата на словото.

В разрешението си за демонстрацията в сряда шведската полиция каза, че въпреки че "може да има последици за външната политика", рисковете за сигурността и последиците, свързани с изгарянето на Корана, не са от такова естество, че молбата да бъде отхвърлена.

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Всяко умишлено увреждане или проява на неуважение към него се счита за обидно