Чехия, Унгария, Полша и Словакия са предложили 35 млн. евро, за да подпомогнат проект на Европейския съюз, целящ укрепване на защитата на границите в Либия, след като срещата на върха на ЕС в Брюксел, където миграцията ще бъде една от основните теми, започна.

Освен миграцията лидерите на ЕС се очаква също така да одобрят преминаване към следващия етап на преговорите за Брекзит по време на двудневната среща на върха. Това е последният път, в който лидерите на ЕС се срещат в Брюксел през тази година.

Унгария отхвърли план на Естония за бежанците, остава твърдо против миграцията

Унгария отхвърли план на Естония за бежанците, остава твърдо против миграцията

Унгария смята, че незаконната имиграция е опасна

Ходът за финансово подпомагане на ръководения от Италия проект в Либия има за цел да демонстрира опитите на четирите страни, които принадлежат на т. нар. Вишеградска четворка в рамките на Европейския съюз, да допринесат с решения по въпросите на миграцията.

Страните от Вишеградската четворка отдавна критикуват политиките на ЕС за задължителните квоти за разпределяне на мигранти, пристигащи в Италия и Гърция на път за други страни от ЕС. Те също така призоваха за ограничаване на потока от мигранти в страни извън ЕС.

"Финансовото усилие и готовността за изпълнение на проекта е още една демонстрация на убедеността на страните от Вишеградската четворка, че ефективното справяне с миграционния натиск върху Европа предполага гарантиране на защитата на външните граници, като се обърне внимание на дълбоките причини на проблема", изтъкват четирите страни в изявление.

Полша спечели спора за миграцията с ЕС, обяви премиерът Беата Шидло

Полша спечели спора за миграцията с ЕС, обяви премиерът Беата Шидло

Полша днес се разглежда в Европа като държава без тероризъм

Предложението беше обявено след среща на лидерите на Вишеградската четворка с италианския премиер Паоло Джентилони и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че политиката на ЕС за защита на външните граници и работата по справянето с дълбоките причини на миграцията е политиката, която "работи добре на място, и постигна резултата, който очаквахме".

"Така че това е причината, поради която искаме в този елемент на миграционната политика да бихме искали да засилим нашето сътрудничество", изтъкна Орбан.

Юнкер посочи, че през лятото е поискал от страните от Вишеградската четворка да помислят как биха могли да помогнат по отношение на политиката на ЕС за миграцията, защото смята, че имало "недуразумения" и че различните страни не знаели "какво действително мисли другият".

"Всичко това не е напълно остранено, но все пак създадохме добри отношения с Виктор и с неговите колеги - главно с моя добър приятел Виктор", подчерта Юнкер.

Председателят на ЕК приветства "първите резултати" от това по-тясно сътрудничество.

"Това е доказателство, че страните от Вишеградската четворка са част от общия консенсус за солидарност с Италия и с други", изтъкна Юнкер, добавяйки: "По изключение, аз съм щастлив човек днес."