Правителство на Унгария е готово да предостави безплатни еднопосочни билети до Брюксел на мигрантите, опитващи да влязат в ЕС и лицата търсещи убежище. Това предаде Асошиейтед прес.

Говорейки на пресконференция в Будапеща, началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергели Гуляс, разкритикува решение от юни на Европейския съд, с което Унгария бе глобена с 200 млн. евро за постоянно нарушаване на правилата на блока за предоставяне на убежище.

ЕС се противопостави на необичайно строгата система за предоставяне на убежище в Унгария и поиска от висшия съд на блока да глоби Будапеща.

По думите му Брюксел се опитва да принуди Будапеща по всевъзможни начини да приема мигранти. Той подчерта, че ако ЕС продължи да налага разпоредби на Унгария, които не позволяват задържането на мигранти на границата, то страната му ще предложи на всеки мигрант безплатен транспорт до Брюксел.

Гуляш разкритикува глобите, наложени на Унгария и отбеляза, че страната му не иска да плаща тази ежедневна глоба за неопределено време, така че ще направим това възможно за хората да влязат, ако искат, и ще им предложи еднопосочен билет до Брюксел. Ако Брюксел иска мигранти, може да ги има, добави той.

Унгарското правителство зае твърда позиция спрямо хората, влизащи в страната, откакто над 1 милион души влязоха в Европа през 2015 г., повечето от които бягащи от конфликт в Сирия. Страната изгради огради, защитени с бодлива тел на южните си граници със Сърбия и Хърватия.

Унгария даде пътека за влизане на руснаци в ЕС

Унгария даде пътека за влизане на руснаци в ЕС

Поредната провокация на Виктор Орбан