Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер Магяр каза в четвъртък, че е бил разследван от новата противоречива правителствена агенция, създадена да ограничава чуждестранното влияние в страната, съобщава АФП.

Службата за защита на суверенитета започна работа през февруари, като критиците се опасяваха, че ще има "смразяващ ефект" върху демокрацията в страната. Службата има правомощия да "идентифицира и разследва организации, които получават финансиране от чужбина с цел да повлияят на волята на избирателите".

"Последната новина е, че така наречената Служба за защита на суверенитета е започнала разследване срещу мен за опит за чуждо влияние", написа Магяр във Facebook.

Маджар стана известен в унгарската политика, след като избухна безпрецедентен гняв срещу дълго управляващото правителство на националистическия премиер Виктор Орбан заради скандал с насилие над деца.

Службата за защита на суверенитета заяви, че започва разследване "на информация, публикувана в унгарската преса, която повдига подозрения за опит за чуждестранно финансиране", съобщи информационната агенция MTI.

Съперник на Орбан се явява на следващите избори

Съперник на Орбан се явява на следващите избори

Унгарският опозиционер Петер Магяр, подал сигнали за корупция на високо ниво, ще участа на евроизборите и местния вот

Службата цитира подозрение, че "същата група по интереси и мрежа от чуждестранни и унгарски лица", която подкрепи съперника на Орбан на последните парламентарни избори през 2022 г., сега отново се "насочва" към изборите в Унгария.

Службата не е отговорила на искането на АФП за коментар.

Миналия месец най-важният пазител на правата в Европа, Венецианската комисия, призова Службата за защита на суверенитета да бъде премахната, заявявайки, че тя притежава непропорционална власт.

Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Унгария, докато Съединените щати също изразиха "загриженост" по въпроса.

Припомняме, че Магяр по-рано през април заяви, че кандидатурата му за изборите за Европейски парламент (ЕП) и общински избори е одобрена.

Той не можа да регистрира нова партия, защото влиза в надпреварата твърде близо до вота. Вместо това подаде документи за участие в изборите на 9 юни като част от вече съществуващата, но практически неизвестна "Уважение и свобода".

По-рано този този месец Магяр проведе един от най-големите антиправителствени протести от връщането на Орбан на власт през 2010 г.

Политикът има за цел да използва европейските избори, за да засенчи съперниците на опозицията и да стане де факто съперник на премиера.

Десетки хиляди протестираха срещу Орбан в Будапеща

Десетки хиляди протестираха срещу Орбан в Будапеща

На унгарската политическа сцена изгрява ново име

Бивш вътрешен човек в управляващите кръгове на Орбан, Магяр стана известен, след като през февруари подаде сигнали за предполагаема корупция и злоупотреба с власт от страна на висши служители.

Магяр беше женен за бившия министър на правосъдието Юдит Варга, принудена да подаде оставка заедно с президента Каталин Новак заради скандал с помилване на осъден по обвинения в прикриване на педофилия. Варга и Новак бяха приближени на Орбан.

Той обвини Антал Роган, министърът, който ръководи кабинета на Орбан, че управлява централизирана пропагандна машина.

Магяр също така публикува запис на разговор с бившата си съпруга, в който Варга подробно описва опита на старши помощник на началника на кабинета на Орбан да се намеси в дело за корупция. Сега прокуратурата проверява изявленията.

Според данни на социологическата компания "Медиан", публикувани от новинарския седмичник HVG в средата на март, 68% от избирателите са чували за навлизането на Магяр в политиката, а 13% от тях са заявили, че е вероятно да подкрепят неговата бъдеща партия.