Унгарската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия офицер Шандор Кепиро във връзка с участието му в клането в Нови Сад от 1942г, съобщи БиБиСи. Става въпрос за убийството на над 1 200 сърби, евреи и цигани от унгарски войници.

Кепиро оглавява списъка на най-търсените нацисти на центъра „Симон Визентал". Бившият офицер, който в момента е на 97г., заяви в своя защита, че не е бил в близост до района, където са били извършени екзекуциите и е бил „единственият, който се подчинявал на заповедите".

Стотици семейства от Нови Сад били събрани на брега на Дунав от унгарците (съюзници на Третия райх по време на Втората световна война) и разстреляни. По думите на очевидци, хората били хвърляни в ледената река, а често войниците убивали цивилни директно на улиците, малко след като са ги извадили от домовете им.

Шандор Кепиро бил осъден за масовото убийство в Унгария през 1944г., но в последствие бил освободен и успял да избяга в Аржентина. Офицерът се завърнал в Унгария през 1996г., а 10г. по-късно от центъра „Визентал" го открили в апартамент, разположен срещу синагога в Будапеща.

Прокуратурата в Сърбия разпореди разследване на случая през 2008г., а в последствие поиска и екстрадирането му.