Унгария засилва военната си мощ, за да се защитава от всеки.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в интервю за местно списание, публикувано днес, че страната осъществява многогодишен процес на военно развитие, в края на който "Унгария ще разполага със значителна ударна мощ и ще бъде способна да се защити сама от нападение, идващо от всяка посока".

Страната, която граничи с Австрия, Румъния, Украйна, Словакия, Словения, Хърватия и Сърбия, е член на НАТО от 1999 г.

Унгария обвини в лицемерие критикуващите Русия западни страни

Унгария обвини в лицемерие критикуващите Русия западни страни

Унгария иска да си сътрудничи и с Русия, и със САЩ

"Аз принадлежа към тези, които разглеждат НАТО като важна структура, но не смятам, че военната сигурност на Унгария може да се основава на НАТО", настоя унгарският премиер, допълвайки: "Трябва да можем да предотвратим атаките с наша собствена сила."

Орбан говори след посещението на американския държавен секретар Майк Помпео в Будапеща, при което двете страни сключиха двустранно споразумение в областта на отбраната и обсъдиха възможността за закупуване на ракети.

Помпео към Орбан: Путин забива клин

Помпео към Орбан: Путин забива клин

САЩ разтревожени за целостта на НАТО

Въпреки че призовава за съвместна европейска армия и за това европейците да могат да се справят с руската заплаха без американска помощ, Орбан подчертал, че Унгария трябва да има най-добрите възможни икономически отношения с Москва.

Унгарският лидер също така разкритикувал западните партньори, че не коментират публично атаките срещу унгарски цели в Украйна.

Той каза, че е повдигнал въпроса пред Помпео, че "не е нещо естествено... че на няколко километра от източната граница на НАТО бомба избухна в център на унгарците и никой не каза нито дума. Не го направи и Америка. Междувременно ако например в Йемен нещо избухва, това се превръща в международен въпрос".

Орбан: Унгария стои зад Украйна в кризата с Русия

Орбан: Унгария стои зад Украйна в кризата с Русия

Позицията на Унгария е ясна, ние сме проукраинско правителство