Унгарският външен министър Петер Сиярто е подчертал по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпео лицемерието на западните страни към Русия, съобщават руските медии.

По време на пресконференцията Помпео е говорил за значителното нарастване на влиянието на Русия на международната сцена. Освен това той подчертал, че руската страна "не споделя стремежа за свобода".

Помпео към Орбан: Путин забива клин

Помпео към Орбан: Путин забива клин

САЩ разтревожени за целостта на НАТО

"Не можем да позволим на Путин да сее разцепление между приятели в НАТО. Унгария знае от собствената си история, че авторитарна Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките страни", коментирал държавният секретар на САЩ.

В отговор на това Сиярто отбелязал, че сътрудничеството с Москва нямало да попречи на Будапеща да бъде надежден съюзник на Вашингтон и Брюксел.

"Що се отнася до Русия - казах на държавния секретар за това - това е огромно лицемерие и политическа коректност на политическата сцена в Европа. Защото не унгарски или централноевропейски енергийни компании участват в "Северен поток-2" заедно с "Газпром". На Петербургския международен икономически форум в качеството на главен гост беше поканен не министър-председателят на Унгария, а френският президент. И до Путин на сцената седяха не ръководители на унгарски енергийни компании, а ръководителите на най-големите западни корпорации", подчерта унгарският първи дипломат.

Освен това Сиярто призовал да се оцени мащаба на търговията на европейските страни с Русия.

"Ние сме, да кажем така, доста зле, за да ни представяте така, сякаш имаме тесни връзки с Русия", заключил унгарският външен министър.

По-рано Сиярто вече настоя, че смята за неоснователни обвиненията на Европейския съюз срещу Будапеща за твърде силно сближаване с Русия. Според него Брюксел поддържа много по-близки отношения с Москва, но "единствената разлика е, че те се опитват да прикрият големия бизнес под привидни кавги".