"Роди се Косово, умря ООН".

Това пише в днешния си брой румънският вестник "Зиуа", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че най-тежката последица от едностранно обявената независимост в Косово е, че от този момент е била премахната цялата система на международна юрисдикция и системата за превенция и управление на конфликтите, представлявани от ООН и Съвета за сигурност.

Раждането на новата държава стана без решение на Съвета за сигурност, а ООН доказа не само че е напълно неспособна да постигне споразумение, но и че в решителния момент, който сложи нова държава на картата на света, беше напълно игнорирана.

По модела на Косово редица сепаратистки области обявиха вече, че ще искат да се спази правото им на независимост, отбелязва по темата вестник "Котидианул".

Обявяването на независимост на Косово беше прието с ентусиазъм от унгарската общност в Румъния.

Част от лидерите на Демократичния съюз на унгарците в Румъния - партия, която е част от коалиционното румънско правителство, заговориха за използването на този прецедент, за да може унгарското малцинство, съсредоточено в окръзите Муреш, Харгита и Ковасна в Централна Румъния, да получи териториална автономия.

Нещо повече, в декларация, подписана от лидера на ДСУР Марко Бела, беше поискано незабавно признаване на независимостта на Косово при положение, че Букурещ вече заяви твърдо, че няма да направи това, след като се случва без съгласие от страна на Сърбия.

Вестник "Евениментул зилей" съобщава, че унгарски младежи са празнували снощи в румънския град Клуж обявяването на независимостта на Косово и са поискали повече права за унгарското малцинство в Румъния.

Младежите са носели плакати, на които на унгарски език било написано "Браво, Косово!", "Да живее националната автономия", "Права за малцинствата".

Ние не искаме независимост. Искаме широка автономия, заяви Кристина Сандор, председател на Организацията на унгарските младежи в Румъния, отбелязва вестник "Евениментул зилей".

Етнически унгарци са 6,6 на сто от населението в Румъния.

От доста години има планове за териториално-административна автономия на румънските окръзи Ковасна, Харгита и Муреш, където голяма част от населението са етнически унгарци.