Президентът на България заяви, че би било грешка страната да се присъедини към споразумението за доставка на един милион снаряда за Украйна, но министър-председателят на България не подкрепи подобна позиция.

Това се посочва в коментар на УНИАН.

Румен Радев на няколко пъти заяви, че би било грешка, ако страната му се присъедини към споразумението за доставка на един милион снаряда за Украйна. В същото време тази позиция не беше подкрепена от министър-председателя на страната.

Според "Свободна Европа" българският президент настоява страната ни да не се включва в инициативата за доставка на един милион снаряда за Украйна с аргумента, че това би натоварило силно икономиката.

"Виждате, че конфликтът ескалира, носи огромни рискове и изтощава нашите икономики и социални системи. Както в България, така и в Брюксел аз твърдях, че страната ни не трябва да се намесва, като доставя оръжие за войната в Украйна, за да се сложи край на този конфликт", посочи Румен Радев.

Ще е грешка, ако се включим в инициативата за снаряди за Украйна, смята Радев

Ще е грешка, ако се включим в инициативата за снаряди за Украйна, смята Радев

България не трябва да се намесва в този конфликт

В същото време премиерът Николай Денков смята, че България трябва да спазва поетите ангажименти. Той припомни, че българският парламент е взел решение за изпращане на военна помощ за Украйна, така че страната трябва да бъде последователна и да изпълни това решение.

"Доколкото знам, президентът е казал, че България участва в подпомагането на Украйна. Така че виждам известно противоречие - от една страна участваме, от друга страна не участваме със снаряди, така че нека президентът да обясни това противоречие", каза Денков.

По-рано новият министър на отбраната на България Тодор Тагарев заяви в интервю за Politico, че страната му възнамерява да се присъедини към програмата на ЕС за доставка на един милион боеприпаси за Украйна. България беше една от двете страни от ЕС (другата е военно неутралната Ирландия), които не се присъединиха към програмата.

Страните от ЕС одобриха решението да изпратят на Украйна 1 млн. боеприпаси през следващата година. Боеприпасите ще бъдат осигурени от собствените запаси на страните по програмата, като те ще бъдат възстановени от бюджета на ЕС. За тази цел ще бъдат похарчени един милиард евро.

Друг 1 милиард евро ще бъде изразходван и за закупуването на нови боеприпаси за Украйна.

Тагарев: България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда

Тагарев: България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда

Военният министър обаче не се ангажира с конкретни срокове