Първият национален, подкрепян от правителство експеримент в Европа за въвеждане на универсален базов доход, не е направил много за насърчаване на получателите му да работят, но е подобрил тяхното душевно благополучие, самочувствие и удовлетвореност от живота. Това е показало първото голямо проучване на опита в това отношение на Финландия, който привлече нов интерес насред епидемията от коронавирус, отбелязва "Гардиън".

"Получателите на универсалния базов доход бяха по-удовлетворени от живота си и изпитваха по-малко психическо напрежение в сравнение с контролната група", заключава проучването на изследователи от Университета в Хелзинки, като допълва: "Те също така имаха по-положително възприемане на своето икономическо благополучие."

Испания въвежда базов доход като антикризисна мярка

Испания въвежда базов доход като антикризисна мярка

Страната е сред най-тежко засегнатите

Проучването идва, докато пагубната икономическа криза заради коронавируса, включително нарастващата безработица в световен мащаб, предизвиква подновен интерес към схемите за базов доход. Папата предложи в обръщението си за Великден, че "това може да е моментът да се обмисли универсална базова заплата".

Испанското правителство обяви миналия месец, че има за цел да използва базов доход "възможно най-скоро" за около 1 млн. от най-бедните домакинства в страната, като министърът на икономическите въпроси Надя Калвиньо подчерта, че социалистическото правителство се надява универсалният базов доход да се превърне в "постоянен инструмент".

От своя страна първият министър на Шотландия Никола Стърджън отбеляза по-рано тази седмица, че вирусът и неговите икономически последици "ме накараха много, много по-категорично да възприема гледната точка, че универсалният основен доход е идея, на която ѝ дойде времето".

Двугодишната схема на Финландия, която беше приложена през 2017 и 2018 г. и привлече широк международен интерес, изплащаше на 2000 произволно избрани безработни в цялата страна редовен месечен доход в размер на 560 евро, без задължение да търсят работа и без намаляване на плащането им, ако са започнали работа.

Опитът на Финландия за въвеждане на базов доход се проваля

Опитът на Финландия за въвеждане на базов доход се проваля

Не успява да стимулира безработните да работят повече

Насочена предимно към това да се види дали гарантиран доход може да насърчи хората да приемат често нископлатена или временна работа, без да се страхуват да загубят социални помощи, схемата не е, строго погледнато, изпробване на универсален базов доход, тъй като получателите са от ограничена група и плащанията не са достатъчни за нормален живот.

Ала схемата беше наблюдавана отблизо от други правителства, които виждат базовия доход не само като начин да привлекат повече хора в някаква форма на работа, но и като път към намаляване на зависимостта от държавата и намаляване на разходите за социални помощи. Идеята придоби популярност на фона на прогнозите, че автоматизацията може да застраши до една трета от текущите работни места.

Изследователите, които са провели 81 задълбочени интервюта с участници в схемата, са заключили, че макар да има значително разнообразие в техните преживявания, като цяло те са по-доволни от живота си и изпитват по-малко психическо напрежение, депресия, тъга и самота от контролната група.

Финландия се отказва от експеримента с безусловния базов доход

Финландия се отказва от експеримента с безусловния базов доход

Скандинавската държава е първата в Европа

Изследователите също така са отбелязали лек положителен ефект върху заетостта, особено в някои категории, като например семейства с деца, като добавят, че участниците също така са склонни да регистрират по-добри резултати по отношение на други мерки за благополучие, включително по-голямо чувство за самостоятелност, финансова сигурност и увереност в бъдещето.

"Някои хора казват, че базовият доход е имал нулев ефект върху производителността им, тъй като все още няма работа в областта, за която са обучени", посочва проф. Хелена Бломберг-Крол, която е ръководител на изследването, като допълва: "Но други казаха, че с базовия доход са били готови да приемат нископлатени работни места, които иначе биха избягвали."

"Някои заявиха, че базовият доход им е позволил да се върнат към живота, който са имали преди да станат безработни, докато други казаха, че той им дава силата да кажат "не" на нископлатените несигурни работни места и това е повишило чувството им за самостоятелност", изтъква още професорката. 

Схемата също така дала на някои участници "възможността да опитат да изживеят мечтите си", отбелязва Бломберг-Крол и допълва: "Фрийлансъри, художници и предприемачи имаха по-положителни възгледи за ефектите от базовия доход, което според някои е създало възможности за тях да започнат бизнес."

Финландия стартира 2-годишен експеримент за безусловен базов доход

Финландия стартира 2-годишен експеримент за безусловен базов доход

Доходът ще е в размер на 560 евро

Универсалният базов доход също така насърчил някои участници да се включат по-активно в обществото, като например предприемат доброволен труд. "Някои откриха, че гарантираният доход увеличава възможността да правят неща като предоставянето на неформални грижи за семейството си или за съседите си", посочва Кристиан Крол, който е един от изследователите.

"Сигурността на базовия доход им е позволила да правят по-смислени неща, след като са почувствали, че той узаконява този вид грижа. Много от хората, които са извършвали подобни неплатени дейности през двугодишния период, са го определили като работа", отбелязва още Кристиан Крол. 

Крол изтъкна, че резултатите от проучването биха могли да подкрепят аргументи както "за", така и "против" базовия доход. "Но както всички научихме в началото на 2020 г., несигурността не е добър начин за живот", каза той.

"Въпреки че базовият доход не може да реши всички наши здравословни и социални проблеми, със сигурност трябва да се обсъжда, че той може да бъде част от решението във времена на икономически затруднения", коментира Крол. 

Възможно ли е всеки българин да получава 500 лв. базов доход, децата - 250?

Възможно ли е всеки българин да получава 500 лв. базов доход, децата - 250?

Едни изчисляват, че е възможно, за други - невъзможно е