Ръководителят на Хонконг Кари Лам заяви в четвъртък, че "една държава, две системи", при която градът се ползва със свободи, непознати в Китай, може да продължи след крайния срок 2047 г., ако лоялността към Пекин бъде поддържана, съобщава "Джапан таймс".

Коментарите на Лам в Законодателния съвет са апел към онези, които виждат в Пекин затягане на контрола върху гражданския, икономическия и политическия живот на полуавтономната територия.

Хонконг е разтърсван от насилствени антиправителствени протести от юни, въпреки че намаляха значително след победа на кандидати от опозицията в избори за областни съветници в края на миналата година.

Хонконг е предаден от британско на китайско управление през 1997 г. с обещание, че ще поддържа собствената си капиталистическа икономика и институции в западен стил в продължение на 50 години.

След изтичане на 50-годишния срок Китай не е длъжен да разрешава на Хонконг да запазва свободи, включително свободни медии и право на протест.

Тайван: Моделът на Китай за Хонконг се провали

Тайван: Моделът на Китай за Хонконг се провали

Според нея очевидно е, че този модел се е провалил в бившата британска колония,

"Има достатъчно основание да вярваме, че "една държава, две системи "... няма да се променят след 2047 г.", коментира Лам при първото си участие в градския законодателен съвет тази година, съобщава "Ройтерс".

Тя обясни, че разбирането и прилагането на принципа изисква поддържането на "основата на една държава" и зачитането на разликата "на две системи".

Лам призова младежите в града, които са начело на често насилствените протести, да не нарушават принципа поради "временни недоразумения".

"Сценарият, за който се тревожат днес, може да се задейства от собствената им действия", добави Лам.

Протестното движение в Хонконг е подкрепено от 59% от анкетираните жители на града в проучване, проведено за "Ройтерс" от Хонконгския институт за изследване на общественото мнение през декември. Само 17% изразяват подкрепа за независимост от Китай.

Почти 9 на 10 от анкетираните на възраст 18-20 години казват, че подкрепят протестите. Лам също така отхвърля обвиненията за полицейска бруталност, които са друг източник на гняв в протестите.

"Не приемам твърдения, че насилието в полицията е възникнало по време на седем месеца социални вълнения", каза тя пред законодателите. "За съжаление, през последните няколко месеца наблюдаваме непрекъснато демонизиране на полицията в Хонконг, с намерението да отслаби способността на полицията за правоприлагане."

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ на масов новогодишен протестен марш

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ на масов новогодишен протестен марш

Мирният марш е с цел оказване на натиск върху властите да направят повече отстъпки