Управляващата в Казахстан партия "Аманат" спечели 53,9% от гласовете на предсрочните парламентарни избори, показват официални данни. Така избирателите дадоха ясен мандат на президента Касим-Жомарт Токаев да реформира богатата на петрол нация в съответствие с неговите цели за социална справедливост, предава Ройтерс.

Нито една опозиционна партия не участва в изборите в неделя, но западните критики бяха по-слабо изразени от обикновено, тъй като Европа и Съединените щати се стремят да заздравят връзките със съседите на Русия, които бяха разклатени от нахлуването на Москва в Украйна.

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) казаха, че реформите, направени преди гласуването, са адресирани към някои от предишните препоръки на организацията за наблюдение на демокрацията и "по-голям избор за избирателите", въпреки че са необходими допълнителни промени.

Въпреки официалното облекчаване на изискванията за партийна регистрация, като например броя на подписите, които трябва да представят от всеки регион, никоя опозиционна партия не успя да се регистрира преди вота.

Exit poll: Шест партии влизат в парламента на Казахстан

Exit poll: Шест партии влизат в парламента на Казахстан

Управляващите печелят изборите

Най-малко една опозиционна група обвини правителството, че умишлено й е отказана регистрация.

Високопоставен казахстански служител каза, че решението на ОССЕ да отбележи положителните промени, както и областите, които предизвикват безпокойство, е "добре дошло насърчение" за властите в страната да работят за по-голяма демокрация.

Изборите за долната камара на казахстанския парламент завършва пренареждането на политическия елит на централноазиатската нация, което започна, когато Токаев отстрани бившия си покровител и предшественик Нурсултан Назарбаев в началото на 2021 г. на фона на жестоки размирици.

69-годишният Токаев оттогава обеща да осигури по-справедливо разпределение на богатството в своята обширна, но слабо населена страна, която е богата на въглеводороди и минерали.

Русия, която се стреми да доминира в района на Централна Азия и е най-големият търговски партньор на Казахстан, приветства резултатите от изборите като ясна подкрепа за Токаев и неговите политически и икономически реформи.

"Потвърждаваме нашия принципен ангажимент за по-нататъшното укрепване на многостранното руско-казахстанско сътрудничество, включително чрез парламентарната система", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Столицата на Казахстан отново е преименувана на Астана

Столицата на Казахстан отново е преименувана на Астана

Знакова промяна